Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

Validity and reliability of the Turkish version of the Ruminative Thought Style Questionnaire

1.

Zile State Hospital, Tokat - Turkey

2.

Bakırköy Mental Health Research and Training Hospital, İstanbul - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2013; 23: 231-241
DOI: 10.5455/bcp.20121130122311
Read: 880 Downloads: 440 Published: 22 February 2021

Objectives: Defined as the constant occupation with one matter or thought, the concept of rumination is recognized as an important cognitive process, which plays a role in the evolution of many psychiatric disorders. In order to evaluate the form of ruminative thought, many measurement questionnaires have been developed in psychiatry practice. The Ruminative Thought Style Questionnaire estimates ruminative thinking, regardless of any psychopathology, as a single cognitive process. The purpose of this study is to examine the validity and reliability of the Turkish version of the Ruminative Thought Style Questionnaire, developed by Brinker and Dozois in English.

Method: The study was done with a sample of 262 healthy volunteers, who agreed to participate in the research. Every participant was given the following questionnaires: the Ruminative Thought Style Questionnaire (RTS), the Beck Depression Inventory (BDI), the Beck Anxiety Inventory (BAI), the Leahy Emotional Schema Scale (LESS), the Penn State Worry Questionnaire (PSWQ), the short form of the Metacognitions Questionnaire (MCQ-30), and the Automatic Thoughts Questionnaire (ATQ). For reliability analysis we used Cronbach’s alpha values as an indicator of internal consistency, item-total correlations and test-retest reliability. To determine the construct validity and factor structure of the RTS, we used principal components factor analysis and the varimax rotation method. To assess the factor structure of the RTS, principal components analysis and scree-plot analysis were applied to the test.

Results: In the study of reliability with correlation analysis, it was observed that the internal consistency of the questionnaire was high (Cronbach alpha= 0.907). Principal components analysis identified 5 items over the eigenvalue of 1. After principal components analysis was applied, scree plot analysis revealed that the Turkish version of the RTS had one component, and this explained 63.43% of the total variance. In our study, the total point test-retest correlation factor of the scale was calculated as r=0.84 (p<0.01). This correlation value shows a strong relationship between the two measurements. In order to search for the convergent validity of the RTS, the correlation between the LESS-rumination sub-scale and the Metacognitions Questionnaire was examined and meaningful relations were found. For the divergent validity, there appeared to be meaningful negative relationship between the scores of the RTS and the LESS- Acceptance of Feelings and Comprehensibility sub-scales.

Conclusions: This study shows that the Ruminative Thought Style Questionnaire can be used as a valid and reliable scale in a Turkish population.


Ruminatif Düşünme Biçimi Ölçeği’nin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği

Amaç: Tek bir konu ya da düşünce ile sürekli meşguliyet durumu olarak tarif edilen ruminasyon kavramı, özellikle anksiyete ve duygudurum bozuklukları olmak üzere birçok psikiyatrik bozukluğun gelişimde rol alan önemli bir bilişsel süreç olarak değerlendirilmektedir. Psikiyatri pratiğinde ruminatif düşünce biçimini değerlendirmek üzere birçok ölçek geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, sadece belli psikopatolojik durumlara özgü ortaya çıkan ruminasyonu değil, bütün psikiyatrik tablolarda ve klinik olmayan durumlardaki ruminatif düşünme biçimini değerlendiren, rumiasyonu psikopatolojilerden bağımsız bir bilişsel süreç olarak ele alan, Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği’nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır.

Yöntem: Çalışma araştırmaya katılmayı kabul eden 262 sağlıklı gönüllünün oluşturduğu bir örneklemde yapılmıştır. Araştırmaya dahil edilen tüm katılımcılara Ruminatif Düşünme Biçimleri Ölçeği (RDBÖ), Beck depresyon envanteri (BDE), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Leahy Duygusal Şema Ölçeği (LDŞÖ), Penn State Endişe Ölçeği, Üstbiliş Ölçeği-30(ÜBÖ), Otomatik Düşünce Ölçeği uygulanmıştır. Güvenilirlik analizi için iç tutarlılık göstergesi olarak Cronbach alfa değerleri, madde-toplam puan korelasyonları ve test-tekrar test güvenirliği hesaplanmıştır. RDBÖ’nin yapı geçerliğini ve maddelerin faktör yapısını saptamak amacıyla uygulanan faktör analizinde temel bileşenler yöntemi ve varimax dönüştürmesi, faktör yapısını değerlendirmek için Temel Bileşenler Analizi (Principal Component Analysis) ve Scree-plot test analizi uygulanmıştır.

Bulgular: Tüm test için Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı r=0.907 olarak saptandı. Bu sonuç RDBÖ’nün iç tutarlılığının yüksek olduğunu göstermektedir. Temel bileşenler analizinde eigen value değeri 1’in üstünde 5 madde tespit edilmiş ve uygulanan Scree-Plot analizi ile ölçeğin orijinal formundaki tespit edildiği gibi, toplam varyansın %63.43’ünü açıklayan tek faktör kabul edilmiştir. Çalışmamızda ölçeğin toplam puan test-tekrar test korelasyon katsayısı r=0.84 (p<0.01) olarak hesaplanmıştır. Bu sonuç ölçeğin test tekrar test güvenirliğinin yeterince güçlü olduğuna işaret etmektedir. RDBÖ’nün yakınsak geçerliğinin araştırılması için LDŞÖ-ruminasyon alt-ölçeği ve Üstbiliş-30 ölçekleri ile arasındaki korelasyonlara bakılmış ve Pearson korelasyon tekniği ile incelenmesi sonucu anlamlı ilişkiler elde edilmiştir. Ayırt edici geçerliliğin araştırılması için RDBÖ’nün puanları ile LDŞÖ- hislerin Kabullenilmesi ve Anlaşılırlık alt-ölçekleri puanları Pearson korelasyon tekniği ile incelenmiş ve negatif yönde anlamlı ilişkiler elde edilmiştir.

Sonuç: Bu çalışma sonucu ortaya çıkan veriler Ruminatif düşünce Biçimleri Ölçeği’nin Türkiye şartlarında, geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.

Files
EISSN 2475-0581