Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

The effect of methylphenidate on executive functions in children with Attention-Deficit Hyperactivity Disorder

1.

Ekrem Tok Adana Mental Health Hosptal, Adana - Turkey

2.

Gaziantep University School of Medicine Department of Child and Adolescent Psychiatry, Gaziantep - Turkey

3.

Akdeniz University School of Medicine Department of Child and Adolescent Psychiatry, Antalya - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2013; 23: 162-170
DOI: 10.5455/bcp.20121130090251
Read: 964 Downloads: 566 Published: 19 February 2021

Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of methylphenidate (MPH) on executive functions in children with Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Methods: The study included 30 children between the ages of 7 and 12 with the diagnosis of ADHD Combined subtype (ADHD-C) and 30 healthy children with no known history of psychiatric or medical conditions, who were age and sex-matched with the patient group. At the first interview, the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children-Present and Lifetime Version-Turkish Version (K-SADS-PL), the Wisconsin Card Sorting Test (WCST) and the Stroop Test-TBAG form (ST) were administered to all subjects. MPH treatment was initiated after the first interview in the ADHD-C group. One month later the WCST and ST were repeated in both groups.

Results: It was found that children with ADHD-C gave more incorrect responses (p=0.02), completed fewer categories (p=0.02), and their percentage of conceptual level responses was lower than their healthy peers (p=0.02) in the first WCST. At the first ST administration, it was observed that children with ADHD-C took longer to complete the task of color naming (4th card) than the control group. After MPH treatment, children with ADHD-C had more responses to complete the first category (WCST) (p=0.03), and the interference score (ST) (p=0.02) was also lower than healthy children.

Conclusions: In this study, it was found that children with ADHD-C showed lower performances on the WCST (perseveration) and ST (color naming) than healthy children. In addition MPH treatment resulted in improvements on the WCST (perseveration and conceptualization/reasoning) and ST (color naming and interferences effect) performances in the ADHD-C group. However, we also observed similar positive changes in healthy children, indicating that improved performances in these areas could be related to the practice effect and learning processes, in addition to the potential effects of MPH in children with ADHD-C.


Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklarda metilfenidatın yürütücü işlevler üzerine etkisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda yürütücü işlevler ve metilfenidatın (MPH) bu işlevler üzerine olan etkisini değerlendirmektir.

Yöntem: Çalışmaya 7-12 yaş arası DSM IV tanı ölçütlerine göre DEHB-Bileşik Tip (DEHB-B) tanısı alan 30 çocuk ile bilinen bir psikiyatrik veya tıbbi rahatsızlık öyküsü bulunmayan, yaş ve cinsiyet açısından hasta grubu ile eşleştirilmiş 30 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Deneklerin hepsine ilk görüşmede Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu- Türkçe Uyarlaması (ÇDŞG-ŞY), Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET) ve Stroop testi TBAG formu (ST) uygulanmıştır. DEHB’li grupta ilk testlerin uygulamasından sonra hastalara MPH başlanmış ve 1 ay sonra testler ikinci kez uygulanmıştır. Testler 1 ay sonra kontrol grubunda da tekrarlanmıştır.

Bulgular: DEHB’li çocukların sağlıklı yaşıtlarına göre ilk uygulanan WKET’de daha fazla yanlış yanıt verdikleri (p=0,02), daha az kategori tamamladıkları (p=0,02), kavramsal düzeyde tepki yüzdesinin daha düşük olduğu (p=0,02) saptanmıştır. DEHB-B’li çocukların ilk uygulamada renk söyleme görevini kontrol grubundan daha uzun sürede tamamladıkları görülmüştür. MPH kullanımı ile DEHB-B’li çocukların sağlıklı yaşıtlarına göre ilk kategoriyi tamamlamak için kullanılan tepki sayısının (WKET) daha fazla olduğu (p=0,03), interferans skorunun (Stroop test) daha düşük (p=0,02) olduğu saptanmıştır.

Sonuç: Bu çalışmada DEHB-B’li çocuklarda WKET (perseverasyon) ve ST (renk adlandırma) performanslarının sağlıklı yaşıtlarına göre daha kötü olduğu ve MPH kullanımının renk söyleme becerisinde düzelmeye neden olduğu saptanmıştır. Bu çocuklarda MPH kullanımı ile perseverasyon, kavramsal irdeleme (WKET) ve interferans etkisinde de (ST) olumlu değişiklikler gözlenmiştir. Ancak benzer olumlu değişikliklerin sağlıklı çocuklarda da gözlenmesi bu alanlardaki performans artışlarının MPH etkisiyle birlikte, testlerin tekrarlanması ve öğrenme süreçleri ile ilgili olabileceğine işaret etmektedir.

Files
EISSN 2475-0581