Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

Serum IL–1β, IL–2, IL–6, and IL–8 levels in schizophrenia subtypes

1.

Firat University, Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Elazig-Turkey

2.

Elazig Mental Health Hospital, Elazig-Turkey

3.

Gaziantep University School of Medicine, Department of Psychiatry, Gaziantep - Turkey

4.

Akdeniz University, School of Medicine, Department of Psychiatry, Antalya - Turkey

5.

Firat University, Faculty of Medicine, Department of Biochemistry, Elazig-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2011; 21: 193-200
DOI: 10.5455/bcp.20110418011851
Read: 674 Downloads: 432 Published: 25 February 2021

Objective: The cytokines are considered to be an important topic in immunological studies of schizophrenia. In this clinical study IL-1β, IL-2, IL-6, and IL-8 levels were compared among schizophrenia subtypes and a control group.

Method: Sixty-one patients diagnosed with schizophrenia according to the DSM-IV and 25 healthy controls were studied. The clinical and demographic information form was completed for all patients. Morning venous blood samples were collected between 8:00 and 9:00 AM from the patients and the control group. The serum IL-1β, IL-2, IL-6 and IL-8 levels were assessed by the ELISA method.

Results: Serum IL-1β levels were statistically higher than the control group in patients with paranoid schizophrenia and the disorganized subtype (p<0.05). According to IL-2 levels there was a significant difference between the residual, paranoid, disorganized, and undifferentiated subtypes and the control group (p<0.01). Based on IL-6 levels a mild significant difference was observed between the residual schizophrenia subtype and the control group (p<0.05), but this difference was much more significant in the disorganized and paranoid subtypes compared to the control group (p<0.001). Serum IL-8 levels in patients with paranoid schizophrenia were statistically significantly higher than the disorganized, undifferentiated or residual subtypes, and the control group (p<0.001).

Conclusions: Our results show some immunological changes in schizophrenia and these changes may be related to clinical differences in the sub-types of schizophrenia.


Şizofreni alt tiplerinde serum IL-1β, IL-2, IL-6 ve IL-8 düzeyleri

Amaç: Sitokinler şizofrenide immünolojik çalışmalarda önemli bir konu olarak değerlendirilmektedir. Bu klinik çalışmada şizofreni alt tipleri ve kontrol grubu arasında IL-1β, IL-2, IL-6 ve IL-8 seviyelerini karşılaştırmak amaçlanmıştır.

Metod: DSM- IV’e göre şizofreni tanısı konulan 61 hasta ve 25 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgilendirme formu uygulandı. Hastalardan ve kontrol grubundan venöz kan örnekleri sabah 8.00-9.00 arasında alındı, serum IL-1β, IL-2, IL-6 ve IL-8 seviyeleri ELISA yöntemi ile değerlendirildi.

Bulgular: Serum IL-1β seviyeleri, paranoid şizofrenili hastalarda dezorganize alt tip ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksekti (p<0.05). IL-2 seviyeleri bakımından rezidüel, paranoid, dezorganize ve farklılaşmamış alt tip ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi (p<0.01). IL-6 seviyelerine bakıldığında rezidüel şizofreni ve kontrol grubu arasında hafif anlamlı bir fark gözlendi (p<0.05). Ancak bu fark, dezorganize ve paranoid alt tiplerle kontrol grubu arasında çok daha anlamlı idi (p<0.001). Serum IL-8 seviyeleri, paranoid şizofrenili hastalarda, dezorganize, farklılaşmamış, rezidüel ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p<0.001).

Sonuç: Sonuçlarımız şizofrenide bazı immünolojik değişiklikler olduğunu ve bu durumun şizofreni alt tiplerindeki klinik farklılık ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

Files
EISSN 2475-0581