Objective: The aim of this study was to examine the effects of chronic administration of ziprasidone, an atypical antipsychotic drug, on experimental models of psychosis and the role of nimodipine, a dihydropyridine calcium channel blocker, on these effects in mice.
Methods: Experimental models of psychosis were studied in mice. Amphetamine-induced hyperlocomotion, haloperidolinduced catalepsy, and apomorphine-induced climbing tests were used as experimental models of psychosis. One and 10mg/kg doses of ziprasidone were given to mice i.p. for 10 days. Nimodipine was given as a single injection at a dose of 0.5mg/kg i.p. on the day of the experiment. Nimodipine 0.5mg/kg was also combined with the 10mg/kg dose of ziprasidone. Mice in control groups were also given saline i.p. for 10 days. A one-way ANOVA test was used as the statistical method to assess the results of the locomotor activity test and the Tukey multiple comparison test was used to compare groups. Outcomes of the climbing and catalepsy tests were analysed using the one-way ANOVA.
Results: Ten mg/kg but not 1mg/kg ziprasidone significantly decreased amphetamine-induced hyperlocomotion compared to the amphetamine group. One mg/kg but not 10mg/kg ziprasidone significantly alleviated catalepsy time compared to the haloperidol group. Both doses of ziprasidone significantly reduced climbing time compared to all other groups. Nimodipine had no significant effect on amphetamine-induced hyperlocomotion, climbing and catalepsy time compared to controls, however when combined with ziprasidone, a significant increases in locomotor activity and climbing time, but no significant difference in catalepsy time were observed compared to 10mg/kg ziprasidone.
Conclusion: Nimodipine when combined with ziprasidone, reversed the effect of ziprasidone on locomotor activity and climbing time but didn’t change its effect on catalepsy time. We suggest that calcium channels might mediate antidopaminergic pathways and thereby the antipsychotic effect of ziprasidone, but that there is no involvement of calcium-dependent mechanisms in the cataleptogenic effect of ziprasidone.
Ziprasidon’un antipsikotik etkisinin nimodipin ile düzenlenmesi
Amaç: Bu çalışmanın amacı bir atipik antipsikotik ilaç olan ziprasidon’un kronik olarak verilmesinin farelerde oluşturulan deneysel psikoz modellerindeki etkilerinin araştırılması ve bu etkilerde bir dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokörü olan nimodipin’in rolünün incelenmesidir.
Yöntem: Deneysel psikoz modelleri farelerde amfetamin ile indüklenmiş lokomotor aktivite, haloperidol ile indüklenmiş katalepsi ve apomorfin ile indüklenmiş tırmanma testleri kullanılarak oluşturulmuştur. Çalışmamızda, ziprasidon’un 1mg/kg ve 10mg/kg dozları farelere 10 gün boyunca kronik enjeksiyon şeklinde günde bir kere periton içinden verilmiştir. Nimodipin ise tek enjeksiyon şeklinde 0.5mg/kg dozunda ve deney gününde periton içinden uygulanmıştır. Ayrıca nimodipin, ziprasidon’un 10mg/kg dozu ile de kombine edilerek verilmiştir. Kontrol grubundaki farelere de 10 gün boyunca periton içinden serum fizyolojik enjekte edilmiştir. Lokomotor aktivite testi bulguları istatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir ve grupların karşılaştırmasında Tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Tırmanma testi ve katalepsi testi bulguları istatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Ziprasidon’un 10mg/kg dozunda amfetamin ile indüklenmiş lokomotor aktivitede amfetamin grubuna göre anlamlı bir azalma saptandığı halde ziprasidon’un 1mg/kg dozunda anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Haloperidol ile indüklenmiş katalepsi sürelerinde ziprasidon’un 1mg/kg dozu ile anlamlı bir azalma gözlenirken, 10mg/kg dozunda ise anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Ziprasidon’un her iki dozunda da tırmanma sürelerinde diğer gruplara göre anlamlı bir azalma saptanmıştır. Nimodipin amfetamin ile indüklenmiş lokomotor aktivitede, haloperidol ile indüklenmiş katalepsi sürelerinde ve apomorfin ile indüklenmiş tırmanma sürelerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir değişiklik yapmamıştır. Ancak nimodipin, ziprasidon’un 10mg/kg dozuyla kombine edildiğinde, lokomotor aktivite ve tırmanma sürelerinde ziprasidon 10 mg/kg dozuna göre anlamlı bir artış saptanmış ancak katalepsi sürelerinde ise anlamlı bir değişiklik yapmamıştır.
Sonuçlar: Nimodipin ziprasidon ile kombine edildiğinde, ziprasidon’un lokomotor aktivite ve tırmanma sürelerindeki azaltıcı yönde olan etkisini tersine çevirmiş ancak ziprasidon’un katalepsi süreleri üzerindeki etkisinde bir değişiklik yapmamıştır. Bu sonuçlara göre ziprasidon’un antidopaminerjik etkisinde, dolayısıyla da antipsikotik etkisinde kalsiyum kanallarının rolünün olabileceğini ancak kataleptojenik etkisinde kalsiyum aracılı mekanizmaların rolünün olmadığını ileri sürmekteyiz.