Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

Efficacy of paroxetine and amitriptyline in posttraumatic stress disorder: an open-label comparative study

1.

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Askeri Psikoloji ve Harp Psikiyatrisi Bilim Dalı, Ankara-Turkey

2.

Uzm. Dr. Sivas Asker Hastanesi, Sivas-Turkey

3.

Uzm. Dr. Samsun Asker Hastanesi, Samsun-Turkey

4.

Doç. Dr. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Ankara-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2011; 21: 179-185
DOI: 10.5455/bcp.20110627111141
Read: 864 Downloads: 466 Published: 26 February 2021

Objective: To evaluate the efficacy of amitriptyline and paroxetine in soldiers with combat-related post traumatic stress disorder (PTSD).

Method: Fifty patients who were admitted to Gülhane Military Medical Academy Psychiatry Inpatient Clinic and who were diagnosed as chronic PTSD were enrolled. The primary outcome measures for the study was 17-item total severity score of the Clinician-Administered PTSD Scale (CAPS), Investigator-rated Clinical Global Impression (CGI-S) and CGI–Improvement Scales (CGI-I). Patients were randomized to 12 weeks of treatment with either paroxetine (25 patients) or amitriptyline (25 patients). Twenty-two patients from paroxetine group and 20 patients from amitriptyline group completed the study protocol.

Results: Treatment response rates for paroxetine and amitriptyline was 31.8% and 55%, respectively. While there was a significant difference for CAPS-2 total score changes between the groups, no statistically significant difference was found for CGI severity, CGI progress, change in depression and anxiety scores.

Conclusions: Both amitriptyline and paroxetine seem to be effective in the treatment of combat related PTSD cases. Despite no statistically significant difference between both groups, treatment response with amitriptyline seems to be higher. When we look at the changes in symptom patterns in terms of CAPS 2 scores, it was found that amitriptyline have decreased intrusive and increased arousal symptoms more than paroxetine.


Travma sonrası stres bozukluğunda amitriptilin ve paroksetinin etkinliği: Açık etiketli karşılaştırmalı çalışma

Amaç: Bu çalışmanın amacı çatışma ile ilişkili Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) olan askerlerde amitriptilin ve paroksetinin etkinliğini değerlendirmektir.

Yöntem: Çalışmaya Gülhane Askeri Tıp Akademisi Psikiyatri Servisinde yatan, kronik nitelik kazanmış TSSB tanısı konulan 50 hasta alındı. Primer ölçümler “Clinician Administered Post Traumatic Stress Disorder Scale” (CAPS), Klinik Genel İzlenim-Şiddet Ölçeği (CGI-S) ve Klinik Genel İzlenim-İyileşme Ölçeği (CGI-I) ile yapıldı. Hastalar tedavi gruplarına (25 hasta paroksetin, 25 hasta amitiriptilin) rasgele seçildi ve 12 haftalık tedavi protokolüne alındılar. Paroksetin grubundan 22, amitriptilin grubundan 20 hasta çalışma protokolünü tamamladı.

Bulgular: Paroksetin ve amitriptilin tedavisi yanıt oranları sırasıyla % 31.8 ve% 55 idi. Gruplar arasında CAPS toplam puanı değişimlerinde anlamlı bir fark var iken, anksiyete ve depresyon puanlarındaki değişim, CGI-şiddet ve CGI-ilerleme için fark bulunmadı.

Sonuç: Çatışma ile ilişkili TSSB olgularının tedavisinde hem paroksetin hem de amitriptilinin etkili olduğu söylenebilir. İki grup arasında istatistiksel bir fark olmamakla birlikte amitriptilin ile tedavi cevabı daha yüksek olma eğilimindedir. CAPS 2 belirti kümeleri açısından bakıldığında amitriptilinin intruziv belirtiler ve aşırı uyarılma belirtilerini daha fazla azalttığı görülmektedir.

Files
EISSN 2475-0581