Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Research Abstracts

Turkish version of the Temperament and Character Inventory (TCI): Reliability, validity, and factorial structure

1.

Uzm. Dr. Medical University of South Carolina, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Charleston, SC, USA

2.

Doç. Dr. Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Servis Şefi, Bakırköy, İstanbul-Türkiye

3.

KTÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri AD,Trabzon-Türkiye

4.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Erzurum-Turkey

5.

Uzm. Dr. Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisi, Trabzon-Turkey

6.

Prof. Dr. Augusta State University, Department of Psychology, Augusta, GA, USA

7.

Washington University School of Medicine, Department of Psychiatry, St Louis, MO, USA

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2004; 14: 107-131
Read: 1442 Downloads: 637 Published: 08 March 2021

Objective: Cloninger has developed a dimensional psychobiological model of personality that accounts for both normal and abnormal variation of two major components of personality: temperament and character. The Temperament and Character Inventory (TCI) is a 240-item self-administered questionnaire constructed to assess four temperament (Novelty Seeking, Harm Avoidance, Reward Dependence, and Persistence) and three character dimensions (SelfDirectedness, Cooperativeness, and Self-Transcendence). In this study, we aimed to examine the psychometric properties of the Turkish version of the TCI in a healthy Turkish population and obtain normative data for the Turkish TCI.

Methods: The study was conducted in both Karadeniz Technical University School of Medicine and Atatürk University School of Medicine using a sample of 683 healthy volunteers. Participants were administered a short version of Marlowe-Crowne Social Desirability Scale and the Turkish TCI that was translated by Kose and Sayar and officially approved by Cloninger to be used in this validation study.

Results: Turkish sample had significantly lower mean scores on Novelty Seeking, Reward Dependence and higher mean scores on Harm Avoidance than the American sample. On character dimensions, the Turkish sample had significantly lower scores on Self-Directedness, Cooperativeness, and SelfTranscendence. Self-Directedness and Harm Avoidance, Cooperativeness and Reward Dependence, and Cooperativeness and Self-Directedness were intercorrelated. The Cronbach’s coefficients were between .60 and .85 on temperament dimensions, and were between .82 and .83 on character dimensions. The lowest Cronbach’s coefficients were found in Reward Dependence (.60) and Persistence (.62). A principal axis factor analysis with a four-factor solution by Oblimin rotation reproduced highest loadings on Novelty Seeking and Harm Avoidance and relatively weaker loadings on Reward Dependence and Persistence. A three-factor solution for character subscales reproduced highest loadings on Cooperativeness and Self-Transcendence.

Conclusions: The reliability and validity of the Turkish version of the TCI were supported by its reliable psychometric properties and construct validity. The Turkish version of the TCI successfully confirmed Cloninger’s seven-factor model of personality. This pioneering work suggests that the Turkish TCI can be applied in clinical populations as well as in neurobiological and neuroimaging investigations.


Mizaç ve karakter envanteri (Türkçe TCI): Geçerlik, güvenirliği ve faktör yapısı

Giriş: Cloninger kişiliğin iki temel bileşeni olan mizaç ve karakterdeki normal ve anormal varyasyonları açıklayan boyutsal bir psikobiyolojik kişilik modeli geliştirmiştir. Mizaç boyutu Yenilik Arayışı (NS), Zarardan Kaçınma (HA), Ödül Bağımlılığı (RD) ve Sebat Etme (P); karakter boyutu ise, Kendini Yönetme (SD), İş Birliği Yapma (C) ve Kendini Aşma (ST) alt ölçeklerinden oluşur. Mizaç ve Karakter Envanteri (TCI) kişiliğin yedi temel boyutunu ölçmeye yarayan, 240 maddeden oluşan ?Doğru? ya da ?Yanlış? şeklinde yanıtlanan bir kendini değerlendirme ölçeğidir. TCI önceden geliştirilmiş kişilik modellerini kuramsal ve ampirik açıdan desteklerken, klinik kullanımdaki sınırlılıkları da ortadan kaldırmıştır. Bu çalışmada Köse ve Sayar tarafından çevrilen Türkçe TCI?nin sağlıklı bir Türk örnekleminde psikometrik özellikleri ve faktör yapısı araştırılmıştır.

Yöntem: Çalışmanın örneklemini Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde, hayatlarının hiçbir doneminde ruhsal rahatsızlık nedeniyle tedavi görmemiş sağlıklı gönüllü 683 denek oluşturmuştur. Deneklere Marlowe-Crowne Sosyal Arzu Edilirlik Ölçeği Kısa Formu ve ardından Türkçe TCI verilmiştir.

Bulgular: Mizaç boyutunda, Türk toplumu ortalama Yenilik Arayışı, Ödül Bağımlılığı puanları Amerikan toplumu ortalamalarından anlamlı olarak düşük, Zarardan Kaçınma puanları Amerikan toplumu ortalama değerlerinden anlamlı olarak yüksek bulundu. Karakter boyutunda; Kendini Yönetme, İş Birliği Yapma, Kendini Aşma puanları Amerikan toplumu ortalama değerlerinden anlamlı olarak düşük bulundu. Kendini Yönetme ile Zarardan Kaçınma, İş Birliği Yapma ile Ödül Bağımlılığı ve İş Birliği Yapma ile Kendini Yönetme arasında anlamlı korelasyon bulundu. Türkçe TCI ölçeklerinin Cronbach alfa değerleri mizaç boyutunda .60 ile .85, karakter boyutunda .82 ile .83 arasında bulundu. En düşük Cronbach alfa katsayıları Ödül Bağımlılığı (.60) ve Sebat Etme (.62) olarak bulundu. Oblimin dönüştürümlü faktör analizinde, mizaç boyutunda Yenilik Arayışı ve Zarardan Kaçınma alt ölçeklerinin oldukça güçlü yüklemede bulundukları saptandı. Ödül Bağımlılığı ve Sebat Etmenin göreceli olarak daha zayıf yüklemede bulunduğu saptandı. Karakter boyutunda, İşbirliği Yapma ve Kendini Aşmanın oldukça tutarlı ve güçlü yüklemede bulundukları gözlendi.

Sonuç: Türkçe TCI?nin geçerlik ve güvenirliği, ölçek puanlarının dağılımı, yeterli düzeyde iç tutarlık katsayısı ve yapı geçerliği tarafından desteklenmiştir. Bu öncül çalışma Türkçe TCI?nin Türk toplumunda Cloninger?in yedi-faktörlü kişilik modelini başarıyla ölçebileceğini göstermektedir. Türkçe TCI psikiyatrik hasta popülasyonunda klinik uygulamalarda, nörobiyolojik çalışmalar ve beyin görüntüleme çalışmalarında kişiliği ölçmede yararlı bir araç olarak görünmektedir.

Files
EISSN 2475-0581