Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

The effects of early vitamin B12 replacement therapy on the cognitive and functional status of elderly subjects

1.

Department of Internal Medicine, Division of Geriatrics, Ankara-Turkey

2.

Department of Epidemiology, Gülhane School of Medicine, Ankara-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2010; 20: 115-119
Read: 765 Downloads: 487 Published: 26 February 2021

Objective: The aim of this study was to examine the effects of early vitamin B12 replacement on cognitive and functional status in elderly subjects with low vitamin B12 levels by using neuropsychological assessment scales.

Methods: A total of 327 elderly patients with low vitamin B12 levels (<400 pg/ml) were evaluated. While 116 of 327 patients had cognitive impairment, 211 subjects did not. All patients were prescribed 1000 micrograms cyanocobalamin intramuscularly every week for 1 month, then monthly for 5 months. The mini-mental status examination (MMSE), clock drawing test, activities of daily living, and instrumental activities of daily living scales were applied to all patients at baseline and 6 month.

Results: At the 6-month evaluation it was found that 120 subjects have received only 1 dose or no vitamin B12 supplementation for various reasons. While their complete blood count parameters were stable; vitamin B12 levels, cognitive and functional scales’ scores worsened significantly (p values <0.05). However, 207 subjects who had received 2 or more doses of B12 supplementation, showed statistically significant increase in their vitamin B12 levels, mini-mental state examination, clock drawing scales’ scores (p values <0.05) and preservation in their activities of daily living and instrumental activities of daily living scales’ scores.

Conclusion: Testing and close follow-up for vitamin B12 levels and early supplementation of vitamin B12 levels <400 pg/ml in geriatric subjects seem to improve the cognitive status and maintain the functional status.


Yaşlılarda erken vitamin B12 replasman tedavisinin kognitif ve fonksiyonel durumlara etkileri

Amaç: Bu çalışmanın amacı düşük vitamin B12 düzeyli yaşlılarda erken vitamin B12 replasmanının kognitif ve fonksiyonel durumlara etkilerini nöropsikolojik değerlendirme ölçekleri ile incelemektir.

Yöntem: Bu çalışmada düşük vitamin B12 düzeylerine (<400 pg/ml) sahip 116 kognitif bozukluğu olan hasta ve 211 kognitif bozukluğu olmayan toplam 327 yaşlı olgu değerlendirildi. Olgulara ilk bir ay haftada bir, daha sonra beş ay süreyle de ayda bir 1000 mikrogram intramusküler siyanokolbalamin verildi. Tüm hastalar başlangıçta ve 6 ay sonra mini-mental durum değerlendirmesi, saat çizme testi, günlük yaşam aktiviteleri ve enstrümantal günlük yaşam aktiviteleri ölçekleri ile değerlendirildi.

Bulgular: Altıncı aydaki değerlendirmede 120 olgu değişik nedenlerden dolayı vitamin B12 replasmanı almamıştı. Bu olguların tam kan parametreleri stabil kalırken, vitamin B12 düzeyleri, kognitif ve fonksiyonel ölçek skorları anlamlı olarak kötüleşmişti (p değerleri < 0.05). Bununla birlikte, vitamin B12 replasmanı almış 207 olgunun vitamin B12 düzeylerinde, mini-mental durum değerlendirmesi ve saat çizme ölçeklerinin skorlarında istatistiksel olarak anlamlı artma (p değerleri < 0.05) ve günlük yaşam aktivitesi ile enstrümantal günlük yaşam aktivitesi ölçeklerinin skorlarında korunma gösterdi.

Sonuç: Sonuç olarak, geriatrik olgularda vitamin B12 düzeylerinin yakın takibi, vitamin B12 düzeyleri 400 pg/ml den daha düşük olan hastalara erken replasman yapılması, kognitif durumun gelişmesi ve fonksiyonelliğin korunması açısından faydalı gibi görünmektedir.

Files
EISSN 2475-0581