Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

The association between burnout, and depressive symptoms in a Turkish military nurse sample

1.

GATA Halk sağlığı AD. Etlik, Ankara 06018 Turkey

2.

GATA Askeri Sağlık Hizmetleri AD. Etlik, Ankara 06018 Turkey

3.

GATA Hemşirelik Yüksek Okulu Psikiyatri Hemşireliği BD. Etlik, Ankara 06018 Turkey

4.

GATA Askeri Sağlık Hizmetleri AD Etlik, Ankara 06018 Turkey

5.

GATA Komutanlığı Döner Sermaye Etlik Ankara 06018 Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2010; 20: 160-163
Read: 682 Downloads: 462 Published: 26 February 2021

Objective: This study aims to investigate the association between the burnout syndrome and depressive symptoms among Turkish military nurses.

Methods: The study was conducted among Turkish military nurses in Ankara during April 2007. From a total of 490 Nurses, 377 (76.9%) were included in the study. The participants completed a self structured questionnaire, Maslach Burnout Inventory (MBI), and Beck Depression Inventory (BDI). The continuous variables were compared using the student t-test or ANOVA.

Results: The mean age of participants was 29.7±5.4. Cronbach alpha values were 0.87, 0.71, and 0.83 for emotional exhaustion (EE), depersonalization (DP), and reversed reduced personal accomplishment (RPA) respectively, and was 0.93 for BDI. BDI mean score was correlated significantly with MBI mean score and mean scores of its all subscales. Of the all items of BDI, while the scores of 18 items were correlated significantly with MBI mean score and mean scores of its all subscales, the scores of remaining 3 items namely weight loss, loss of appetite, and irritability were not. Nurses at age 30 or more and nurses with chronic disease had higher depressive scores.

Conclusions: Based on our results a strong correlation exists between depressive symptoms and all components of burnout syndrome. This study also demonstrated that the burnout syndrome and depression are not identical, while depressive symptoms include physiological involvement like weight loss and loss of appetite, burnout syndrome does not.


Bir Türk askeri hemşire örnekleminde tükenmişlik ve depresif belirtiler arasındaki ilişki

Amaç: Bu araştırmanın amacı Türk askeri hemşirelerinde tükenmişlik sendromu ile depresyon arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.

Yöntem: Çalışma, Nisan 2007’de Ankara’da görev yapan Türk askeri hemşireleri arasında yürütüldü. Toplam 490 hemşireden 377’si (%76.9) çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formu, Maslach tükenmişlik ölçeği (MTÖ) ve Beck Depresyon ölçeği (BDÖ) uygulandı. Sürekli değişkenler t-test ve ANOVA kullanılarak karşılaştırıldı.

Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 29.7±5.4 olarak bulundu. Cronbach alfa değeri Duygusal Tükenme (DT), Duyarsızlaşma (D) ve kişisel başarı duygusunda azalma (KB) için sırasıyla 0.87, 0.71, ve 0.83, BDÖ için ise 0.93 olarak bulundu. BDÖ ortalama puanı MTÖ ve alt ölçek puanları ile anlamlı pozitif korelasyon gösterdi. BDÖ maddelerinden 18’nin puanları MTÖ ve alt ölçeklerinin puanları ile anlamlı korelasyon gösterirken, kilokaybı, iştah kaybı ve irritabilite maddeleri ile göstermedi. Otuz yaş veya üzerinde olan kronik hastalığı bulunan hemşireler daha yüksek depresif puan aldılar.

Tartışma: Sonuçlarımız depresif belirtiler ile tükenmişliğin tüm unsurları arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma aynı zamanda tükenmişlik ve depresyonun farklı kavramlar olduğunu, depresyonun aynı zamanda kilo kaybı ve iştah kaybı gibi fizyolojik boyutunun da olduğunu teyit etmiştir.

Files
EISSN 2475-0581