Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Review

Synthetic marijuana: a recent turmoil in substance abuse

1.

Professor of Psychiatry and Human Behavior, Brown University, Alpert Medical School, USA Director, Substance Abuse Division, Rhode Island Hospital, Potter 317, Providence, RI 02903, USA

2.

Medical Observer, Substance Abuse Division, Rhode Island Hospital, Potter 317, Providence, RI 02903, USA

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2014; 24: 396-404
DOI: 10.5455/bcp.20141120022005
Read: 800 Downloads: 522 Published: 16 February 2021

As in the rest of the world, marijuana has been one of the most commonly abused psychoactive illicit substances in Turkey. Recent police reports of record amount of marijuana seized and numerous arrests are evidence that the production and consumption of marijuana is on the rise. Lately, a newer and potentially more problematic group of chemicals, so called synthetic marijuana, became available on the streets. Its appearance as an herbal mixture fools the interested crowd that it is a natural, and therefore presumed to be safe, substance that can be used to have a “good time” or seek new experiences. Its cheaper price attracts younger individuals who cannot afford marijuana. Difficulties in detecting it in blood or urine samples make it more attractive to most marijuana users who already have trouble with the legal system. While structurally different, synthetic marijuana compounds bind to the same cannabinoid receptors in the brain and peripheral organs and convey similar pharmacological properties as Δ9-Tetrahydrocannabinol (THC), the primary psychoactive constituent of marijuana. However, synthetic marijuana is more potent than naturally-occurring THC, causing serious, and at times lethal, outcomes. Due to the imminent hazards to public safety, urgent regulations including criminal, civil and administrative penalties, sanctions and regulatory controls of substances should be imposed on the manufacture, distribution, possession and importation of these synthetic cannabinoids.


Sentetik esrar: Madde bağımlılığında yeni bir zehir

Esrar tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de en yaygın kullanılan yasadışı psikoaktif maddelerden biridir. Polis raporları, çok sayıda tutuklamalar ve rekor miktarda elegeçirilen esrar miktarı, esrar üretim ve tüketiminin yükselişte olduğuna dair ipuçları vermektedir. Bitkisel esrarın yanısıra, son zamanlarda “sentetik esrar” olarak da adlandırılan yeni ve potansiyel olarak daha tehlikeli bir grup kimyasal maddeler de sokaklarda belirmeye başlamıştır. Ilk bakışta bir dogal/bitkisel karışım gibi görünen bu maddeler, az para ile yeni deneyimler arayanları, ozellikle de genç bireyleri bağımlılık tuzagına çekmektedir. Kan veya idrar örneklerinde bu maddelerin tespit edilmesindeki zorluklar esrardan dolayı kanun ile başı dertte olan bazı kullanıcılar için cazip bir seçimdir. Yapısal olarak farklı olan sentetik esrar bileşikleri, esrarın birincil psikoaktif bileşeni olan Δ9 tetrahidrokanabinol (THC) gibi, beyinde aynı kannabinoid reseptörlerine bağlanır ve benzer farmakolojik özellikler oluşturur. Bununla birlikte, sentetik esrar, bitkisel THC’den daha güçlü ve zaman zaman ölümcül yanıtlara neden olmaktadır. Toplum sağlığı ve güvenliğine doğrudan ve dolaylı tehditleri nedeniyle bu sentetik maddelerin tanınması, kontrolu ve kullanıcıların tedavisi icin acil yasal ve idari yaptırımlar, eğitim ve diğer düzenlemeler gerekmektedir.

Files
EISSN 2475-0581