Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

Sociodemographic and clinical features of patients with bipolar I disorder in Turkey-HOME study

1.

Uludağ Universitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri AD, Bursa-Türkiye

2.

Eli Lilly Türkiye

3.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri AD, İstanbul-Türkiye

4.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, İstanbul-Türkiye

5.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri AD, Diyarbakır-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2012; 22: 31-42
DOI: 10.5455/bcp.20111222061433
Read: 727 Downloads: 434 Published: 23 February 2021

Objective: The present study aimed to investigate the sociodemographic and clinical characteristics and compare the interregional differences in bipolar patients, who presented with manic episodes and were admitted to various psychiatry centers in 7 different regions of Turkey.

Method: This observational study was conducted on 584 patients with manic episodes at 53 centers in 7 regions in Turkey during 2 years. Sociodemographic and clinical findings of patients with DSM-IV diagnosis of bipolar I disorder were collected to investigate the interregional differences.

Results: The mean age, age at first hospital admission, and duration of bipolar disorder of 584 patients were 33.9±11.2, 26.1±8.6, and 8.6±8.2 years, respectively. In the psychiatric history the most frequently encountered episode was manic type and among manic episodes the most common type was mania with psychotic features. At baseline, the mean Clinical Global Impression and Young Mania Rating Scale scores were 4.87±0.9 and 33.2±9.3, respectively. While age at first hospital admission, the ratios of typical antipsychotic, lithium, anticonvulsant, and anticholinergic/antihistaminic uses at treatment history, duration and the dose of drugs used in the treatment of current episode demonstrated interregional differences, no significant difference was found among the patients in terms of sociodemographic features.

Conclusion: The present study is the first and only large scale study up to date performed within this context in Turkey. We think that knowing regional variations will help to understand treatment needs of bipolar patients.


Türkiye’de bipolar I bozukluğu hastalarının, sosyodemografik ve klinik özellikleri-HOME çalışması

Amaç: Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerindeki çeşitli psikiyatri kliniklerine “manik atak” ile başvuran bipolar bozukluğu (BB) olan hastaların, başvuru sırasındaki sosyodemografik ve klinik özelliklerinin araştırılması ve bölgeler arası farklılıkların karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Bu gözlemsel çalışmaya 2 sene boyunca Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesindeki 53 merkezdeki 584 manik atak hastası alınmış ve Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, Dördüncü Baskı ölçütlerine göre bipolar I bozukluk tanısı almış bu hastaların sosyodemografik ve klinik bulguları bölgesel farklılıkları araştıracak şekilde derlenmiştir.

Bulgular: Yaş ortalaması 33.9±11.2 olan 584 hastanın doktora ilk başvuru yaşı ortalama 26.1±8.6 yıl ve BB ortalama süresi 8.6±8.2 yıl idi. Hastaların psikiyatrik özgeçmişlerinde, en fazla manik tip atakların görüldüğü ve manik atakların çoğunun psikotik özellikli olduğu saptandı. Başlangıçtaki Klinik Global İzlem ve Young Mani Değerlendirme Ölçek skorları sırasıyla 4.87±0.9 ve 33.2±9.3 idi. Doktora ilk başvuru yaşı, tedavi geçmişinde tipik antipsikotik, lityum, antikonvülzan ve antikolinerjik/antihistaminik kullanım sıklıkları, şimdiki atağın süresi ve tedavisinde kullanılan ilaçların dozları bölgeler arasında farklılık gösterirken, hastaların sosyodemografik özellikleri açısından bölgeler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Sonuç: Çalışmamızın Türkiye’de bu çapta yapılan ilk ve tek çalışma olması ve bölgesel farklılıklara işaret etmesi nedeniyle ülkemiz özelinde bipolar hastaların tedavi ihtiyaçlarını anlamaya yardımcı olacağı kanaatindeyiz.

Files
EISSN 2475-0581