Objective: The aim of this study was to evaluate the reliability and validity of the Turkish version of the Social Communication Scale (SCQ).
Method: Throughout 2010-2011, we evaluated children who were between 18-60 months of age in the outpatient clinic who were diagnosed as having autism (n=49) or pervasive developmental disorder not otherwise specified (n=18) according to the DMS-IV criteria. The control group consisted of 51children with developmental delay (25 mental retardation, 26 speech delay) and 71 children with typical development in the same age group. We used a one way analysis of variance and post-hoc Tukey HSD test to compare the SCQ scores of the groups. For the reliability and validity analysis the Cronbach alpha, item-total score correlations and test-retest correlations were used. Principal components analysis and varimax rotation were used to find the factor solutions. Receiver Operator Characteristic (ROC) curves were utilised to detect cut-off scores, sensitivity, specificity,and negative and positive predictive values.
Results: The analysis yielded 3 factors named Language, Reciprocal Social Interaction and Stereotypic Behaviors/ Restricted Areas of Interest. The Cronbach alpha value of the total score was 0.88. The test-retest correlation was high (r=0.90, p<0.01). The SCQ Total, Language, Reciprocal Social Interaction and Stereotypic Behaviors/Restricted Areas of Interest scores were significantly different among the groups. The SCQ Total, Reciprocal Social Interaction and Stereotypic Behaviors/Restricted Areas of Interest scores were highest in the autism spectrum disorders group. The SCQ Language and Stereotypic Behaviors/Restricted Areas of Interest scores were not significantly different between the developmental delay and the typical development groups. ROC analysis indicated that the SCQ Total and Reciprocal Social Interaction scores differentiated very well between the autism spectrum and control group (area under the curve 0.89 and 0.91) while the Stereotypic Behaviors/ Restricted Areas of Interest score differentiated less (0.72). Using a cut-off score of 14.5 for the SCQ Total score, sensivity was 0.84, specificity was 0.81, positive predictive value was 0.82 and negative predictive value was 0.83. Using a cut-off score of 7.5 for the SCQ Reciprocal Social Interaction score, sensivity, specifity, positive predictive value and negative predictive value were 0.91, 0.82, 0.83, 0.90, respectively.
Conclusion: The results indicated that in children younger than 60 months of age the SCQ Total score can differentiate subjects with autism spectrum disorders from children with developmental delay and typically developing controls; however, the Reciprocal Social Interactions score was more sensitive and specific. On the other hand, the negative and positive predictive values indicated that there was a fair percentage of false negatives and positives. Our results showed that, particularly in younger children, the Reciprocal Social Interaction items were more specific and were more helpful for differentiation of the children with autism spectrum disorders. The availability of the SCQ as a shorter and more practical form of the Autism Diagnostic Interview, revised in Turkish, is important as both a research and clinical tool.
Sosyal iletişim ölçeğinin okul öncesi çocuklardaki geçerlik ve güvenirliği
Amaç: Bu çalışmada Otizm Spektrum Bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan Sosyal İletişim Ölçeğinin (SİÖ) Türkçe’ye uyarlanarak geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. SİÖ, Otizm Tanı Görüşmesi (Autism Diagnostic Interview-ADI) temel alınarak hazırlanmış ve bu görüşmenin kısaltılarak ölçek haline getirilmiş şeklidir.
Yöntem: 2010-2011 yıllarında polikliniğimize başvuran olgular arasından DSM-IV ölçütlerine göre otizm (n=49) ve Başka Türlü Adlandırılamayan Yaygın Gelişimsel Bozukluk (n=18) tanısı alan 18-60 ay arası çocuklar, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) grubu olarak çalışmaya alınmıştır. Kontrol grubu olarak aynı yaş grubundaki gelişimsel geriliği olan (25 Mental Retardasyon, 26 konuşma gecikmesi) 51 çocuk ve tipik gelişim gösteren 71 çocuk çalışmaya alınmıştır. Grupların ölçek puanlarının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi ve post-hoc Tukey HSD testi kullanılmıştır. Güvenilirlik analizi için iç tutarlılık göstergesi olarak Cronbach alfa değerleri, madde-toplam puan korelasyonları ve test-tekrar test güvenirliği hesaplanmıştır. Faktörlerin belirlenmesi için ana bileşenler yöntemi ve varimax rotasyonu kullanılmıştır. Kesim noktaları, duyarlılık, özgüllük, negatif ve pozitif yordayıcı değerlerin hesaplanması için Receiver Operator Characteristic (ROC) eğrileri kullanılmıştır.
Bulgular: Ana bileşenler yöntemi ve bunu izleyen varimax rotasyonu sonucunda 3 faktör elde edilmiştir. Bu faktörler sırasıyla İletişim, Karşılıklı Sosyal Etkileşim ve Basmakalıp Davranışlar/Kısıtlı İlgi Alanları olarak adlandırılmıştır. Ölçeğin toplam puanının Cronbach alfa değeri 0.88 olarak bulunmuştur. Ölçeğin toplam puanı için test-tekrar test güvenilirliği (r=0.90, p<0.01) olarak saptanmıştır. Gruplar arasında SİÖ Toplam, İletişim, Karşılıklı Sosyal Etkileşim ve Basmakalıp Davranışlar/Kısıtlı İlgi Alanları puanları anlamlı farklılıklar göstermektedir. OSB grubunda SİÖ Toplam, Karşılıklı Sosyal Etkileşim ve Basmakalıp Davranışlar/Kısıtlı İlgi Alanları puanları en yüksekken İletişim puanı en düşüktür. Gelişim Gerilik (GG) grubu ile sağlıklı kontrol grubunun SİÖ İletişim ve Basmakalıp Davranışlar/Kısıtlı İlgi Alanları puanları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. ROC analizlerine göre hem Toplam hem de Karşılıklı Sosyal Etkileşim puanları, OSB grubu ile sağlıklı kontrol grubunu çok iyi (eğri altındaki alan sırasıyla 0.89 ve 0.91) şekilde ayırırken Basmakalıp Davranışlar/Kısıtlı İlgi Alanları puanı da daha az ayırıcıdır (eğri altındaki alan 0.72). SİÖ Toplam puanı için kesim noktası 14.5 puan olarak belirlendiğinde duyarlılık 0.84, özgüllük 0.81, pozitif yordama değeri 0.82 ve negatif yordama değeri 0.83 olarak bulunmaktadır. Karşılıklı Sosyal Etkileşim puanı için kesim noktası 7.5 puan olarak belirlendiğinde duyarlılık 0.91, özgüllük 0.82 pozitif yordama değeri 0.83 ve negatif yordama değeri 0.90 olarak saptanmıştır.
Sonuç: Sonuçlar, 60 ay öncesi çocuklarda SİÖ’de Toplam puanın, OSB olgularını GG olgularından ve sağlıklı kontrollerden ayırabildiğini, ancak Karşılıklı Sosyal Etkileşim puanının daha da duyarlı ve özgül olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında, pozitif ve negatif yordayıcılık incelendiğinde yine de yanlış pozitişiğin ve negatişiğin oldukça yüksek olabileceği görülmüştür. Özellikle küçük çocuklarda Karşılıklı Sosyal Etkileşim maddeleri klinikte ayırıcı tanı için faydalı görünmektedir. Hem tanı hem de takibe yardım amacıyla değerli bir araç olarak kabul edilen ADI uygulanmasının mümkün olmayacağı durumlarda onun yerine daha kısa ve daha pratik bir ölçüm yöntemi olarak kullanılabilecek bu ölçeğin Türkçe’ye kazandırılmış olması önemlidir.