Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Research Abstracts

Serum IL–6 and IL–8 levels in schizophrenia and changes with antipsychotic treatment

1.

Uzm. Dr. Çankırı Devlet Hastanesi

2.

Yard. Doç. Dr. Pamukkale Üniversitesi Psikiyatri AD

3.

Doç. Dr. Ankara Numune Hastanesi II. Psikiyatri Kliniği

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2007; 17: 55-61
Read: 850 Downloads: 600 Published: 05 March 2021

Objective: The immunological hypothesis of schizophrenia is one of the important in that it may lead to the identification of biological markers and the development of diagnostic laboratory tests. To date these studies have found no definite evidence about the immune system dysfunction in the pathogenesis of schizophrenia. In this study, it is aimed to compare the serum levels of proinflammatory cytokines IL-8 and IL-6 of patients with schizophreni who were free of antipsychotic medication for at least two weeks with the healthy controls and to determine the relationship between the serum levels of cytokines and changes with treatment.

Method: Thirty three patients (27 males, 6 females) who met the diagnostic criteria for schizophrenia according to the evaluation with SCID-I and 20 (16 males, 4 females) matched healthy controls were recruited in the study. Blood samples were obtained in the first week from both groups; and four weeks after antipsychotic treatment from the patient group. The patients with schizophreni were evaluated by SAPS and SANS during their first evaluation and again at the fourth week after antipsychotic treatment. Data were evaluated with SPSS 11.0 software.

Results: After the four weeks of antipsychotic treatment, the serum levels of IL-8 were lower and the levels of IL-6 were higher compared with the levels which were measured before antipsychotic treatment. There was no statistical difference in the decrease of IL-8 levels whereas post treatment elevated IL-6 levels were statistically significant compared with pretreatment values.

Conclusion: Our data indicates that antipsychotic medication may have effects on proinflammatory cytokine IL-6 and new studies can be performed to determine the effects of antiinflammatory agents in the treatment and to obtain new data about the etiopathogenesis of schizophrenia.


Şizofreni hastalarında serum IL-6 ve IL-8 düzeyleri antipsikotik tedaviyle değişimi

Amaç: Şizofrenide immün sistem varsayımı biyolojik belirteç veya tanı koydurucu bir laboratuar yöntemi saptayabilmek adına üzerinde önemle durulan görüşlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapı lan çalışmaların çoğu şizofreni ve immün sistem disfonksiyonu arasında bazı bağlantılar olduğunu ileri sürerken, hastalığın patogenezinde immün sistem anormalliğinin varlığına ilişkin kesin bir delil bulunmamaktadır. Bu çalışmada şizofrenik bozukluk tanılı hastalarda serum IL–6 ve IL–8 düzeylerinin sağlıklı bireylerden farklılık gösterip göstermediğinin ve antipsikotik tedavi ile değişip değişmediğinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmaya SCID-I ile “Şizofrenik Bozukluk” tanısı konan 6 kadın ve 27 erkek toplam 33 hasta ile cinsiyet ve yaş dağılımı açısından farklılık bulunmayan, 4 kadın ve 16 erkek toplam 20 kişiden oluşan sağlıklı kontrol grubu alınmıştır. Her iki gruptan çalışmanın başında ve hasta grubundan dört haftalık antipsikotik tedavi sonrası alınan serumlarda IL–8 ve IL–6 düzeyleri ölçülmüştür. fiizofreni tanısı alan grup ilk başvurularında ve 4 haftalık antipsikotik tedavi sonrasında SANS ve SAPS ölçekleri ile değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 11,0 programıyla değerlendirilmiştir.

Bulgular: Dört haftalık antipsikotik tedavi sonrası ölçülen IL–8 düzeylerinin ortalamasının tedavi öncesinde elde edilen değerden daha düşük, IL–6 düzeylerinin ortalamasının daha yüksek olduğu, tedavi öncesi değerler ile karşılaştırıldığında ise; serum IL–8 düzeyindeki düşme anlamlı değilken, serum IL–6 düzeyindeki yükselmenin anlamlı olduğu belirlendi.

Sonuç: Bu bulgu, antipsikotik tedavinin proenşamatuvar sitokinlerden olan IL-6 üzerine etkisi olabileceğini ve sitokinlere etkili olan antienşamatuvar ilaçların da şizofreni tedavisindeki etkinliklerinin araştırılabileceğ ini düşündürmektedir ve şizofrenin etyopatogenezi ile ilgili yeni veriler elde edilmesine yardımcı olacaktır.

Files
EISSN 2475-0581