Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Review

Premature ejaculation, treatment of the premature ejaculation and efficacy of selective serotonin reuptake inhibitors in the treatment of premature ejaculation

1.

Psikiyatri Uzmanı, GOP Hastanesi, İstanbul-Türkiye

2.

Psikiyatri Uzmanı, Esenler Hayat Hastanesi, İstanbul-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2007; 17: 87-99
Read: 792 Downloads: 506 Published: 04 March 2021

Some selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) have increasingly become the first choice for the treatment of premature ejaculation. However, SSRIs have been reported to affect several aspects of sexual function, including libido, sexual arousal, time to reach orgasm, and orgasm quality. This paper focuses on the efficacy, side effects and dosage schedules of SSRIs in the treatment of premature ejaculation. We found that studies of the use of SSRIs in the treatment of premature ejaculation have been increased after 1990. We have searched Medline, Pubmed, Ovid and Türk Psikiyatri Dizini data bases between 1990 and 2005. The goal of this paper is to contribute to every day psychiatric practice. As pharmacotherapies, paroxetine, sertraline, and fluoxetine seem efficient in the treatment of premature ejaculation, but fluvoxamine is not. There is no agreement on the efficacy of citalopram. Paroxetine seems to be the most effective among the SSRIs in the treatment of premature ejaculation. On the other hand, it has the most powerfull side effects. New and potent serotonin transport inhibitors with a short half-life may be advantageous for the treatment of premature ejaculation where an acute effect to delay ejaculation followed by a relatively rapid fall in SSRI plasma concentration might be desirable. However, the side effects, maintenance therapy and spontaneous loss of efficacy are still unresolved issues.


Erken boşalma, tedavisi ve selektif serotonin gerialım inhibitörlerinin etkinliği

Bazı selektif serotonin gerialım inhibitörleri (SSGİ) erken boşalmanın tedavisinde giderek birinci seçenek haline gelmiştir. Bununla birlikte SSGİ’nin, istek, uyarılma, orgazma ulaşma süresi ve orgazm kalitesi gibi cinsel işlevlerin pek çok yönünü etkiledikleri de bilinmektedir. Bu yazı erken boşalma tedavisinde SSGİ’nin etkinlikleri, yan etkileri ve kullanı lma biçimleri üzerine odaklanmıştır. Amaç literatür bilgilerini topluca sunarak, konunun netlik kazanan ve tartışmalı olan yanlarını inceleyip, klinisyenlerin gündelik uygulamalarına katkıda bulunabilmektir. SSGİ’nin erken boşalma tedavisinde kullanılmaları ile ilgili çalışmalar 1990 yılı sonrasında yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle, SSGİ ile ilgili olarak 1990 ile 2005 yılları arasındaki Medline, Pubmed, Ovid ve Türk Psikiyatri Dizini veri tabanları taranmıştır. Erken boşalma ile ilgili bilgi ve diğer tedavi yöntemleri konusunda, yıl sınırlaması olmaksızın aynı veri tabanları taranmış ve ulaşılabilen kaynaklar gözden geçirilmiştir. Bu gözden geçirmenin sonun da paroksetin, sertralin ve şuoksetin olmak üzere üç SSGİ’nün erken boşalma tedavisinde etkili oldukları görülmüştür. Fluvoksaminin erken boşalma tedavisinde kullanılmaya uygun olmadığı, sitalopram konusunda da farklı çalışma sonuçları nedeniyle bir fikir birliği bulunmadığı belirlenmiştir. Paroksetinin boşalmayı geciktirme konusunda en etkili, aynı zamanda en fazla yan etkisi olan SSGİ olduğu sonucuna varılmıştır. Yeni ve güçlü SSGİ’nin kısa yarılanma ömürleri nedeniyle etkileri hızla başlamakta ve plazma konsantrasyonları da aynı hızla düşmektedir. Bu özellikleri bir avantaj olarak düşünülmektedir. Ancak, yan etkiler, sürdürme tedavisi ve kendiliğ inden etki yitimi hala çözülmemiş sorunlar olarak kalmaktadır.

Files
EISSN 2475-0581