Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

Medial prefrontal cortex neurochemical metabolites in schizophrenia and schizoaffective disorder: a proton magnetic resonance spectroscopy study

1.

Antalya State Hospital, Antalya - Turkey

2.

Pamukkale University School of Medicine, Department of Psychiatry, Denizli - Turkey

3.

Pamukkale University School of Medicine, Department of Psychiatry, Denizli - Turkey

4.

Pamukkale University School of Medicine, Department of Radiology, Denizli - Turkey

5.

Pamukkale University Training and Research Hospital, Denizli - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2013; 23: 215-223
DOI: 10.5455/bcp.20130713094216
Read: 725 Downloads: 505 Published: 22 February 2021

Objectives: The aim of this study was to investigate medial prefrontal cortex neurochemical metabolite levels in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder.

Method: The subjects comprised 15 patients with schizophrenia (SCH), 15 patients with schizoaffective disorder (SAD), and 15 healthy controls. Levels of N-acetyl aspartate (NAA), choline-containing compounds (Cho), creatine-containing compounds (Cr), and myo-inositol (myo-I) were measured in the medial prefrontal cortex (mPFC) using 1H-MRS.

Results: Differences were detected in NAA, Cho, Cr, and myo-I levels among the groups. In schizophrenic patients, the left and right mPFC NAA levels and left mPFC Cho level were found to be lower, compared to the control group. In patients with schizoaffective disorder, left and right mPFC NAA, Cho, Cr, and myo-I levels were found to be lower compared to the control group. No difference was detected in mPFC neurochemical metabolite levels between schizophrenia and schizoaffective disorder patients.

Conclusion: In this stud were found that in schizophrenia and schizoaffective disorder, NAA and Cho levels are reduced. Consequently, in these two diseases, neuronal activity and neuronal integrity are impaired in the medial prefrontal region, and there are defects in membrane phospholipid metabolism. In addition, the decreases in Cr and myo-I levels in schizoaffective disorder patients point to abnormalities in energy metabolism and glial cells in the medial prefrontal region.


Şizofreni ve şizoaffektif bozuklukta medial prefrontal korteks nörokimyasal metabolitler: Bir proton MRS çalışması

Amaç: Bu çalışmada, şizofreni ve şizoaffektif bozuklukta medial prefrontal korteks nörokimyasal metabolit düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmaya 15 şizofreni (SCH), 15 şizoaffektif bozukluğu (SAD) olan hasta ve 15 sağlıklı kontrol katıldı. Medial prefrontal korteks (mPFC) N-asetil aspartat (NAA), kreatin içeren bileşikler (Cr), kolin içeren bileşikler (Cho) ve myo-inozitol (myo-I) düzeyleri proton manyetik rezonans spektroskopi (1H-MRS) ile araştırıldı.

Bulgular: Gruplar arasında NAA, Cr, Cho ve myo-I düzeylerinde farklılık olduğu tespit edildi. Şizofreni hastalarında sağ ve sol mPFC NAA düzeyleri, sol mPFC Cho düzeyi kontrol grubuna göre düşük bulundu. Şizoaffektif bozukluğu olan hastalarda sağ ve sol mPFC NAA, Cho, Cr ve myo-I düzeyleri kontrol grubuna göre düşük bulundu. Şizofreni ve şizoaffektif bozukluk arasında mPFC nörokimyasal metabolit düzeylerinde farklılık saptanmadı.

Sonuç: Bu çalışmada şizofreni ve şizoaffektif bozuklukta NAA ve Cho düzeylerinin azaldığını, dolayısıyla bu iki hastalıkta medial prefrontal bölgede nöronal canlılık ve bütünlüğün bozulduğunu, membran fosfolipid metabolizmasında düzensizlikler olduğu bulundu. Şizoaffektif bozuklukta Cr ve myo-I düzeylerinde de azalma olması bu bozuklukta medial prefrontal bölgede enerji metabolizmasında ve glial hücrelerde anormallikler olduğuna işaret etmektedir.

Files
EISSN 2475-0581