Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Research Incentive Award Nomination Poster Presentations

Is there a relationship between early menarche and course of bipolar disorder?

1.

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul - Türkiye

2.

Adnan Menderes Üniversitesi, Psikiyatri AD, Aydın - Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2012; 22: Supplement S31-S31
Read: 627 Downloads: 419 Published: 24 March 2021

Objective: The objective of this study was to investigate whether the clinical course of bipolar disorder (BD) is different between patients with early menarche and without.

Method: 100 outpatient women diagnosed as BD according to DSM-IV, who were in their remission period and referred to our outpatient clinic for routine control were evaluated consecutively. Diagnostic interviews have been done by SCID-I, the age at menarche and informations about disorder are recorded by SKIPTURK.

Results: Early menarche was observed in 10% of bipolar women. In early menarche group, the age of onset was earlier (p=0.005), the number of manic episodes was higher (p=0.042), and overall time in depression was longer (p=0.039).

Conclusion: The age at menarche is related with the clinical course of BD. Further studies are required to shed light on this relation. Our findings suggest that neuroendocrine profiles of BD remain to be discovered.


Erken menarş ile iki uçlu bozukluğun seyri arasında bir ilişki var mıdır?

Amaç: Bu çalışmanın amacı, erken menarş olan ve olmayan olgular arasında, iki uçlu bozukluğun (İUB) klinik seyri yönünden bir fark olup olmadığının araştırılmasıdır.

Yöntem: Bu çalışmada, polikliniğimize olağan kontrolleri için başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden, DSM-IV’e göre İUB tanılı, iyilik dönemindeki 100 kadın ardışık olarak değerlendirilmiştir. Tanı görüşmeleri SCID-I ile yapılmış, menarş yaşı ve hastalığa ilişkin bilgiler SKIP-TURK ile kaydedilmiştir.

Bulgular: İUB tanılı kadınlar arasında erken menarş %10 oranındaydı. Erken menarş grubunda hastalık başlangıç yaşı daha erken (p=0.005), manik epizot sayısı daha yüksek (p=0.042), depresyonda geçirilen süre daha uzundu (p=0.039).

Sonuç: Erken menarş İUB’un klinik seyri ile ilişkilidir. Bulgularımız İUB’un nöroendokrin profilinin halen keşfedilmeyi bekleyen yönleri olduğunu ortaya koymaktadır.
 

Files
EISSN 2475-0581