Objective: Information about the relationship between encopresis and parental and familial features is very limited. In addition, only a limited number of studies have examined the psychopathology of children with encopresis. In this study, we aimed to investigate the familial and parental features and also the comorbid psychopathology of children with encopresis.
Method: Thirty patients with a diagnosis of encopresis and 30 healthy controls were included in the study. The Family Assessment Device (FAD), the Temperament and Character Inventory (TCI) and the Symptom Check List (SCL-90-R) were administered to parents. Psychiatric diagnoses of the children were determined using the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Aged Children, Lifetime Version (Kiddie-SADS-PL).
Results: In all dimensions of the FAD, parents of the patients indicated worse family functioning compared to controls. Scores of the SCL-90-R did not reveal any significant difference between the two groups. According to the TCI, mothers of the patients scored lower on cooperativeness and compassion measures, and fathers of the patients scored lower on cooperativeness, empathy, self-transcendence, and transpersonal identification measures. Fathers of the patients also scored higher on impulsiveness and shyness measures. The children with encopresis had higher rates of comorbid oppositional defiant disorder according to the Kiddie-SADS-PL.
Conclusion: This study indicates that impaired family functioning, particularly personality traits of the parents, may play an important role in the etiology or persistence of encopresis and that some other psychiatric conditions may accompany this disorder in children.
Enkoprezis tanısı alan çocukların komorbid psikiyatrik bozuklukları ve aile özellikleri
Amaç: Enkoprezisin aile özellikleri ile ilişkisi hakkında literatürde sınırlı çalışma bulunmaktadır. Ayrıca enkoprezisin hangi psikopatolojiler ile birlikte görülebileceği ile ilgili araştırmalar da oldukça sınırlıdır. Bu araştırmada enkoprezis tanısı almış çocukların aile özellikleri ve ek psikopatolojilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Otuz enkoprezis tanısı almış çocuk ve otuz sağlıklı çocuk, anne-babaları ile birlikte çalışma grubunu oluşturmuşlardır. Çocukların anne ve babalarına Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ), Mizaç-Karakter Envanteri (MKE) ve Belirti Tarama Listesi (BTL-90) uygulanmış ve çocukların ek psikopatolojileri Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (Kiddie-SADS-PL) ile belirlenmiştir.
Bulgular: ADÖ puanlarına göre hasta grubunda tüm aile işlevlerinin kontrol grubunun aile işlevlerine göre daha kötü olduğu belirlenmiştir. BTL-90’a göre iki grup arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulunmamıştır. MKE puanlarına göre ise hasta grubunun annelerinin işbirliği yapma ve acıma puanlarının kontrol grubundan daha düşük olduğu belirlenmiştir. Babaların MKE puanlarına göre ise dürtüsellik ve yabancılardan çekinme puanlarının hasta grubu babalarında daha yüksek olduğu, işbirliği yapma, empati duyma, kendini aşma ve kişiler ötesi özdeşim ölçeklerinin ise hasta grubu babalarında daha düşük olduğu belirlenmiştir. Hasta grubundaki çocukların kontrol grubu çocuklarına göre daha yüksek oranda karşıt olma-karşı gelme bozukluğu tanısı aldıkları belirlenmiştir.
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, aile işlevleri ve belirli ebeveyn kişilik özelliklerinin enkoprezis belirtilerinin oluşumu veya sürdürülmesinde etkili olabileceğini, ayrıca enkoprezis tanılı çocuklarda bazı psikiyatrik rahatsızlıkların daha fazla görülebileceğini göstermektedir.