Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

Effects of selective serotonin reuptake inhibitors on auditory brainstem responses in patients with depressive disorder

1.

Psychiatry Medical School of Afyon Kocatepe University, Afyonkarahisar-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2009; 19: 113-118
Read: 758 Downloads: 497 Published: 01 March 2021

Objectives: It is well known that the action of selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) on the serotonergic system is not regionally specific. We aimed to evaluate the effects of SSRIs on auditory brainstem responses in patients with depressive disorder.

Material and Methods: Measurement of auditory brainstem response (ABR), Beck Depression Inventory (BDI) and Clinical Global Impressions-Severity of Illness Scale (CGI) were performed to the patients who have depressive disorder diagnosis based on DSM-IV criteria, before SSRI treatment (n=51) and after completing the 2nd week (n=51) and 2nd month (n=32) of the treatment. The result were compared to the results of control group, which included 34 healthy volunteers similar to the study group in terms of age and sociodemographic characteristics.

Results: The BDI scores of the patients were 33.5±5.1, 30.6±4.6 and 13.0±3.5 before the treatment, after the 2nd week and 2nd month of the treatment, respectively. CGI scores of the patients were 5.0±0.7, 4.2±0.8, 1.2±0.7 before the treatment, after the 2nd week and 2nd month of the treatment respectively. There was no significant difference in terms of absolute latency and interpeak latencies of ABR on both right and left ears between the control and patient groups before the treatment and after 2nd month of the treatment (p>0.05 for all statistical). I-V and III-V interpeak latencies of the right ears and I-III interpeak latencies of the left ears of the patients after the 2nd week of treatment were determined significantly longer than the control group (p<0.05). While III-V interpeak latencies of the right ears of the patients after the 2nd week of the treatment were found to be statistically prolonged compared with pretreatment measurements (p<0.05), there was no statistically significant difference according to the other absolute latencies and interpeak latencies among the visits.

Conclusions: According to the results of our study the effects of SSRIs on ABR were demonstrated at the 2nd week of treatment, but disappeared at the 2nd month visit.


Depresif bozukluğu olan hastalarda selektif serotonin geri alım inhibitörlerinin işitsel beyin sapı yanıtları üzerine etkileri

Amaç: Selektif serotonin reuptake inhibitörlerinin (SSRI) serotonerjik sistemdeki etkisinin spesifik bir bölgede olmadığı iyi bilinmektedir. Bu çalışmada, depresif bozukluğu bulunan hastalarda SSRI’ların işitsel beyin sapı yanıtları üzerine olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık.

Yöntem: DSM-IV kriterlerine göre depresif bozukluk tanısı olan hastalara işitsel beyin sapı yanıtları (ABR), Beck Depresyon Envanteri ve Klinik Global İzlenim-Şiddet ölçeği tedavi öncesi (n=51), tedaviden 2 hafta sonra (n=51) ve tedaviden 2 ay sonra (n=32) yapıldı. Sonuçlar, yaş ve demografik özellikler açısından çalışma grubuna benzeyen 34 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubuyla karşılaştırıldı.

Bulgular: Hastaların, Beck Depresyon ölçeği skorları tedavi öncesi 33.5±5.1, tedaviden 2 hafta sonra 30.6±4.6 ve tedaviden 2 ay sonra 13.0±3.5 olarak saptandı. Klinik Global İzlenim-Şiddet ölçeği skorları tedaviden önce 5.0±0.7, tedaviden 2 hafta sonra 4.2±0.8 ve tedaviden 2 ay sonra ise 1.2±0.7 olarak bulundu. Tedavi öncesi ve tedaviden 2 ay sonraki kontrol grubu ABR dalga mutlak latans ve interpik latans değerleri ile hasta grubu değerleri arasında her iki kulak için anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Hastaların tedaviden 2 hafta sonraki sağ kulak I-V ve III-V interpik latans değerleri ile sol kulak I-III interpik latans değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha uzamış saptandı (p<0.05). Hastaların tedaviden 2 hafta sonraki sağ kulak III-V interpik latans değerleri hastaların tedavi öncesi sağ kulak değerlerine göre anlamlı olarak uzamış bulunurken (p<0.05), hastaların tedavi öncesi, tedaviden 2 hafta sonra ve tedaviden 2 ay sonraki diğer tüm mutlak ve interpik latans değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı.

Sonuç: SSRI’ların işitsel beyin sapı yanıtları üzerine olan etkilerini tedavinin 2. haftası sonunda gösterdiğini ve bu etkilerin tedaviden 2 ay sonra kaybolduğunu saptadık.

Files
EISSN 2475-0581