Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Review

Antipsychotics: neurobiological bases for a therapeutic approach

1.

Marmara University, School of Pharmacy Department of Pharmacology and Psychopharmacology Research Unit, Istanbul - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2013; 23: 91-98
DOI: 10.5455/bcp.20130320010604
Read: 978 Downloads: 561 Published: 19 February 2021

Studies on the pathophysiology of schizophrenia have become an adventure. It started with a simple pathological approach, focusing only on positive symptoms caused by dopaminergic hyperactivity in mesolimbic system and then branched out with contributions of many different components, including many receptors, various intracellular signaling pathways and gene-environment interactions. These new approaches have been useful in treating the negative symptoms and cognitive impairment observed in schizophrenia. Since there is a bulk of information on the mechanisms causing the disease, a proportional increase in the number of possible new treatment options has been proposed. The most challenging approaches in the disease mechanism address the glutamatergic system, neuroinflammation, neuroplasticity and neurotrophic factors, genetic factors and some intracellular signaling pathways. In this review, all of the above listed factors are discussed in detail.


Antipsikotikler: Terapötik yaklaşım için nörobiyolojik temeller

Şizofreninin patofizyolojisi üzerine yapılan çalışmalar zaman içinde ilgi çekici bir serüvene dönüşmüştür. İddialar, pozitif semptomlara neden olan mezolimbik sistem kaynaklı dopaminerjik aktivite artışını işaret eden basit bir patolojik yaklaşımla başlayarak; birçok reseptör, çeşitli hücre içi sinyal yolakları ve gen - çevre etkileşimlerini de içeren farklı öğelerin katkısının keşfedilmesiyle çeşitlenmiştir. Bahsi geçen yeni yaklaşımlar, özellikle şizofrenide görülen negatif semptomlar ile kognitif fonksiyon bozukluklarının tedavisinde önemlidir. Birçok farklı mekanizmanın hastalığın nedeni olabileceği iddiaları, hipotetik olarak ortaya atılan olası tedavi yöntemlerinin sayısında da aynı oranda artışı beraberinde getirmiştir. En çok ilgi çeken patofizyolojik yaklaşımlar arasında glutamaterjik sistemin katılımı, nöroinflamasyon, nöroplastisite, nörotrofik faktörlerin katılımı, genetik faktörler ve bazı hücre içi sinyal yolakları bulunmaktadır. Bu derlemede, bahsi geçen faktörlerin şizofrenideki rolleri ve tedavideki potansiyelleri ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Files
EISSN 2475-0581