Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

Aggression and the event-related potentials in antisocial personality disorder

1.

Psyhiatrist, Psychiatry Service, Mevki Military Hospital, Dışkapı, Ankara-Turkey

2.

Psyhiatrist, Psychiatry Service, Isparta Military Hospital, Isparta-Turkey

3.

Assistant Professor of Psychiatry, 5 Associate Professor of Psychiatry, Gulhane Military Medical Faculty, Ankara-Turkey

4.

Gulhane Military Medical Faculty, Department of Psychiatry, Ankara - Turkey

5.

Associate Professor of Neurology Gulhane Military Medical Academy Haydarpasa Training Hospital, Istanbul-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2010; 20: 300-306
Read: 625 Downloads: 403 Published: 01 March 2021

Objective: In this study, we measured event related potentials (ERPs) in a male sample of antisocial personality disorder (ASPD) patients who were free of substance and alcohol abuse and compared them with those of normal subjects. We also aimed to determine whether or not there was a correlation between aggressive behaviors and ERPs .

Materials and Method: A total of 42 ASPD patients and a control group of 44 healthy subjects were enrolled in the study. In both groups, the subjects had not used alcohol or any psychotropic medicine for at least 15 days prior to enrollment.

Results: There were no significant differences in age, education, and marital status between the ASPD and control group. P3 amplitude (AP3) values were significantly lower in the ASPD group compared to the controls (p<0.01). P3 latencies (LP3) were no different in the ASPD group relative to the controls. No correlation was found between the N2 latencies (LN2), LP3, N2 amplitude (AN2) or AP3 values, and the total and subscale scores of the Buss-Perry Aggression Questionnaire in either group.

Conclusion: AP3 in the antisocial group was reduced significantly compared to the control group in line with previous literature reports. In contrast to the literature, LP3 did not show significant differences between the groups, which is a noteworthy result.


Antisosyal kişilik bozukluklarında olaya ilişkin potansiyeller ve saldırganlık

Amaç: Bu çalışmada, antisosyal kişilik bozukluğu (ASKB) olan ve alkol madde etkisinden arındırılmış bir erkek örnekleminde olaya ilişkin potansiyellerin(ERPs) kontrol grubu ile karşılaştırılması, ayrıca ERPs ve saldırganlık arasında ilişkinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: 42 ASKB’li birey ve kontrol grubu olarak da 44 sağlıklı birey çalışmaya dâhil edildi. Her iki grupta bulunan denekler çalışmaya katılmadan en az 15 gün önce alkol ve madde kullanımını kesmişti.

Bulgular: Yaş, medeni durum, eğitim düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. P3 (LP3) latansı ASKB grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı fark göstermedi. P3 Amplitüd (AP3) değerleri ASKB grubunda kontrol grubuna göre anlamlı oranda düşük bulundu(p <0.01). N2 latansı (LN2), LP3, N2 amplitüdü (AN2), AP3 değerleri ile Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği toplam ve alt ölçek puanları arasında her iki grupta da korelasyon yoktu.

Sonuç: Antisosyal grupta AP3’ün anlamlı olarak azalmış olması literatürle uyumludur. Literatürden farklı olarak LP3’ün gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemesi dikkate değer bir sonuçtur.

Files
EISSN 2475-0581