Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

A comparison of reboxetine and amitryptilline in the treatment of fibromyalgia syndrome with co-morbid depressive symptoms: an open-label preliminary study

1.

Istanbul University, Cerrahpasa Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Turkey

2.

Zonguldak Karaelmas University, Faculty of Medicine, Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Turkey

3.

Zonguldak Karaelmas University, Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Turkey

4.

Zonguldak Karaelmas University, Faculty of Medicine, Department of Public Health, Turkey

5.

Zonguldak Karaelmas University, Faculty of Medicine, Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2010; 20: 29-37
Read: 876 Downloads: 526 Published: 26 February 2021

Objective: Fibromyalgia (FM) is a chronic debilitating disorder that results in millions of dollars of heathcare costs and lost wages each year worldwide. It is a significant public health concern and new treatments are needed. In this study, we aimed to compare the effectiveness of a widely used tricyclic antidepressant for FM (amitryptylline) and one that has not yet been widely used (reboxetine) for FM in a within-subject pre-posttreatment design. Additionally, since noradrenaline (NA) is thought to play a relevant role in the antinociceptive mechanisms, we also aimed to examine the effectiveness of reboxetine as a selective NA reuptake inhibitor (NARI) in patients with fibromialgia.

Methods: Twenty-one patients with fibromyalgia were randomized to receive amitiriptylline (25-75 mg/day) or reboxetine (8 mg/day). Patients were administered the Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), the Beck Depression and Anxiety Inventories (BDI, BAI), and the Hamilton Rating Scales for Depression and Anxiety (HAMD, HAM-A) at the treatment weeks 2, 4, and 8. The intensity of the pain was recorded using a Visual Analog Scale (VAS).

Results: We found both medications to be associated with improvement in pain (decreased VAS scores), FIQ scores, and depressive symptomotology. General linear model repeated measures analysis on the VAS and FIQ scores showed a significant decrease over time in both treatment groups without significant group difference or time x group interaction effect. There were no serious adverse events in both groups.

Conclusions: This open trial demonstrated that either reboxetine or amitryptylline would be effective for the treatment of pain symptoms in patients with FM. Since open-label clinical effectiveness studies do not provide definitive conclusions about causality or efficacy, double blind, placebo-controlled studies in larger clinical groups are needed to reach a definitive conclusion. Our findings provide clinical researchers important information about the novel treatment options for FM.


Komorbid depresif semptomları olan fibromiyalji hastalarında reboksetin ve amitriptilin tedavilerinin karşılaştırılması: Açık ön çalışma

Amaç: Fibromyalji (FM) yeni tedavi arayışlarının sürdüğü önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmada FM tedavisinde sıklıkla kullanılan trisiklik antidepresan amitriptilin ile henüz yeterince araştırılmamış seçici noradrenalin geri alım inhibitörü reboksetinin etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca noradrenalinin ağrı duyumundaki mekanizmalarla ilişkisi bakımından, seçici noradrenalin geri alım inhibitörü reboksetinin FM hastalarında etkinliğini de değerlendirmek amaçlanmıştır.

Yöntem: Depresif semptomları da olan 21 FM hastası 25-75mg/gün amitriptilin ya da 8 mg/gün reboksetine randomize edildi. Hastalar başlangıç, 2,4 ve 8. haftalarda Fibromyalji Etki Anketi (FEA), Beck Anksiyete ve Depresyon Ölçekleri (BAI, BDI), Hamilton Anksiyete ve Depresyon Ölçekleri (HAM-A, HAM-D) ile değerlendirildi. Ağrı şiddeti Görsel Analog Skala (GAS) ile değerlendirildi.

Bulgular: Her iki ilaç grubunda FEA ve GAS puanları ile saptanan FM belirtileri ve depresif belirtilerinde iyileşme ile ilişkili bulundu. General Lineer Model Tekrarlı Ölçümler testi, FEA ve GAS puanlarında gruplar arası fark ya da zaman x grup etkileşimi olmaksızın anlamlı azalmanın bulunuduğunu gösterdi. Her iki grupta da kayda değer ciddi yan etki gözlenmedi.

Sonuç: Bu açık çalışmada gerek amitriptilinin gerekse reboksetinin FM hastalarının ağrı ve depresif semptomlarındaki iyileşme ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Etkililik çalışması nedenselliği ve etkinliği göstermediğinden kesin sonuçlar çıkarsamak için daha büyük gruplarda plasebo kontrollü, çift kör çalışmalara ihtiyaç vardır. Araştırmamızın bulguları FM tedavisi için yapılacak çalışmalara dair önemli ipuçları sunmaktadır.

Files
EISSN 2475-0581