Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

USE OF ANTIDEPRESSANTS IN SMOKING CESSATION TREATMENT: BUPROPION

1.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AMATEM, İstanbul-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2001; 11: 198-211
Read: 800 Downloads: 496 Published: 10 March 2021

Smoking remains to be the major preventable cause of early mortality and morbidity. At least 70% of the smokers who quit smoking don’t succeed despite the use of the best nicotine replacement treatment (NRT) with behavior treatment. Findings that there is an increased prevalence of depression among smokers and that smokers with depression, have greater difficulty quitting than those without depression led to the investigation of antidepressants as aids for smoking cessation. The aim of this review is to explore the research literature for treating nicotine dependence with antidepressants. Bupropion, which seems to be effective in smoking cessation treatment, reduces withdrawal symptoms and weight gain, which occurs after quiting smoking, and throughout out the treatment. With these properties, bupropion comes in view as a useful treatment intervention in smoking cessation.


Sigarayı bırakma tedavisinde antidepresanların kullanımı: Bu tedavide bupropion'un yeri

Sigara kullanımı, önlenebilir erken ölüm ve sakatlık nedenlerinin başında yer almaktadır. Sigarayı bırakma girişiminde bulunanların en azından %70'i, uygulanan nikotin yerine koyma tedavisi (NYKT) ve davranışcı tedaviye rağmen, sigarayı bırakmakta başarılı olamamaktadır. Sigara içenler arasında, depresyon prevelansının yüksek olması ve depresyonu olan sigara bağımlılarının, depresyonu olmayanlara göre, sigarayı bırakmakta daha fazla zorluk yaşadıklarının bulunması, sigarayı bırakma tedavisinde antidepresanların araştırılmasına yol açmıştır. Bu gözden geçirmenin amacı, sigara bağımlılığı tedavisinde antidepresanların kullanıldığı araştırma literatürünü incelemektir. Sigara bırakma tedavisinde etkin olduğu gözlenen bupropion, yoksunluk semptomlarını ve sigarayı bırakma sonrası ortaya çıkan kilo alımını tedavi süresince azaltmakta ve iyi tolere edilmektedir. Bu özellikleriyle bupropion sigara bırakma tedavisinde faydalı bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıkmaktadır.

Files
EISSN 2475-0581