Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

TWO IMPORTANT RISK FACTORS IN COMMITTED SUICIDES: EXISTANCE OF PHYSICAL ILLNESS AND INADEQUACY OF PSYCHIATRIC TREATMENT

1.

İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

2.

Gaziantep Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Psikiyatri ABD

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2001; 11: 168-173
Read: 625 Downloads: 419 Published: 10 March 2021

Objective: In this study we aimed to determine whether there is role of existance of physical illness and inadequacy of psychiatric treatment in committed suicides or not.

Method: Between the dates 1.1.1996-31.6.1997 police notes were reviewed about committed suicides in Istanbul. Then the persons in that list were checked to see if they had been treated in Bakırköy Mental Hospital(n=48). The files of persons who committed suicide and who were treated there, were surveyed about physical illness and inadequacy of treatment with the aid of a semi-structured form. A matched group who didn’t commit suicide but have same first axis diagnosis, same gender and age were used as a control group(n=48).

Results: In the suicide group physical illness and drug treatment with inadequate doses are found to be more frequent than the control group.

Conclusion: To decrease the suicide risk of patients we should treat them with drugs in adequate doses and also consider whether they have a physical illness or not . And if there is a physical illness, it should be evaluated immediately and treated with the same importance as psychiatric illness .


Tamamlanmış intiharlarda iki önemli risk etmeni: Fiziksel hastalığın varlığı ve yetersiz dozda psikiyatrik tedavi

Amaç: Bu çalışmada tamamlanmış intihar olgularında, fiziksel hastalıkların varlığı ve yetersiz dozda ilaç tedavisinin intihar riski ile ilişkili olup olmadığının saptanması amaçlandı.

Yöntem: 1.1.1996-31.6.1997 tarihleri arasındaki İstanbul ili polis kayıtları incelenerek intihar ederek hayatına son vermiş olanlar arasından daha önce Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde yatırılarak tedavi edilmiş olduğu saptanan 48 kişi ile aynı hastaneye yatırılarak tedavi edilmiş ve intihar öyküsü olmayan hastalardan tanı, yaş ve cinsiyetleri açısından benzer özellikler gösteren 45 kişilik kontrol grubu fiziksel hastalıklarının varlığı ve yetersiz tedavi açısından karşılaştırıldı.

Bulgular: İntihar grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek oranda fiziksel hastalık ve yetersiz tedavi saptanmıştır.

Sonuç: İntihar riskininin azaltılabilmesi için hem mevcut fiziksel hastalığın hem de psikiyatrik bozukluğun bir bütün olarak ele alınıp hızlı ve etkin bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.
 

Files
EISSN 2475-0581