Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

The reliability and validity of the Turkish Version of the Affect Underpinned by Severity and Social Impairment Questionnaire (AUSSI)

1.

İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi, İstanbul-Türkiye

2.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Öğretim Üyesi, Manisa-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2008; 18: 99-104
Read: 885 Downloads: 516 Published: 03 March 2021

Objective: The Affect Underpinned by Severity and Social Impairment Questionnaire (AUSSI) allows clinicians to describe mood symptoms and social impairment and to follow up residual symptoms after treatment in patients with major depressive disorder. The aim of this study was to investigate the reliability and validity of the Turkish version of the AUSSI.

Method: The study included 137 (117 female and 20 male) patients between 18 and 65 years of age who were diagnosed as major depressive disorder according to DSM IV diagnosis. Also 32 control subjects (25 female and 7 male) were included. All subjects completed a Sociodemographic Information Form and the Turkish version of the Affect Underpinned by Severity and Social Impairment Questionnaire. The patients were also assessed by Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS) and Brief Disability Questionnaire (BDQ). For reliability Cronbach's coefficient and split-half reliability analyses were performed. For validity analyses, factor analyses were performed. Pearson correlation coefficient between HDRS, HARS, BDQ, and AUSSI were also measured.

Results: Concerning the reliability of the scale, Cronbach's alpha coefficient was 0.897, Gutman Split-half coefficient was calculated by split half method as 0.862. Cronbach's alpha coefficient composed of 6 items for the first part was 0.801, and for the second part containing the 5 items was 0.857. In order to determine the construct validity of AUSSI, a principal component factor analysis with Varimax rotations was performed, and two factors (Affect Severity, Social Impairment) were obtained with Eigenvalue greater than 1.0. Also correlations of AUSSI total between BDQ (r=0.61, p<0.001), HDRS (r=0.74, p<0.001) and HARS (r=0.69 p<0.001) scores were significant.

Conclusion: The Turkish version of the Affect Underpinned by Severity and Social Impairment Questionnaire was found to be reliable and valid in this study.


Duygulanım Şiddet ve Sosyal Bozulma Ölçeği Türkçe Formu’nun geçerlik ve güvenirliği

Amaç: Bu çalışmada Majör Depresif Bozukluk tanısı almış hastaların duygulanım şiddetini ve sosyal işlev değişikliğini aynı ölçekte birlikte değerlendirebilecek Duygulanım Şiddet ve Sosyal Bozulma Ölçeği (DŞSBÖ) Türkçe Formu’nun geçerlik ve güvenirliğinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaşları arasında DSM IV’ e göre Majör Depresif Bozukluk tanı kriterlerini karşılayan 137 hasta ( 117 kadın, 20 erkek), 32 sağlıklı kontrol grubu ( 25 kadın, 7 erkek) alındı. Her iki grup Sosyodemografik Bilgi Formu, Duygulanım Şiddet ve Sosyal Bozulma Ölçeğini (DŞSBÖ) doldurdu. Hasta grubuna, ek olarak Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) ve Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HAM-A), Kısa Yetiyitimi Anketi (KYA) uygulandı. Güvenirlik analizi için Cronbach alfa katsayısı ve split half güvenirlik analizleri uygulandı. Geçerlik analizi için faktör analizi uygulandı. HAM-D, HAM-A ve KYA puanları ile DŞSBÖ puanları arasındaki Pearson korelasyon katsayıları hesaplandı. Bulgular: Güvenirlik analizinde tüm ölçeğin Cronbach alfa kat sayısı 0.897 olarak bulundu. Split-half yöntemi ile elde edilen Guttman split-half katsayısı 0.862 olarak bulundu. Cronbach alfa değerleri, ölçeğin ilk 6 maddelik 1. parçası için 0.801, 5 maddeden oluşan 2. parça için 0.857 olarak bulundu. DŞSBÖ’ nin yapı geçerliliğini sınamak amacıyla varimaks rotasyon yöntemi kullanılarak faktör analizi yapıldı. Eigenvalue değeri 1.0’ in üzerinde olan 2 faktör (duygulanım şiddeti, sosyal işlevsellik) saptandı. DŞSBÖ ile Kısa Yeti Yitimi Anketi (r=0.61, p<0.001), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (r=0.74, p<0.001) ve Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği puanları (r=0.69 p<0.001) arasındaki korelasyon değerleri de anlamlı düzeyde bulundu.

Tartışma: Bu çalışmada Duygulanım Şiddet ve Sosyal Bozulma Ölçeği Türkçe Formu’ nun geçerli ve güvenilir olduğuna ilişkin bulgular elde edilmiştir. DŞSBÖ, tek bir ölçekle Majör Depresif Bozukluk tanılı hastalarda duygudurum semptomları ve sosyal işlev bozukluğunu tanımlamaya ve tedavi sonrası kalıntı belirtileri izlemeye olanak sağlar.

Files
EISSN 2475-0581