Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

The reliability and validity of schizotypal personality questionnaire (SPQ) in Turkish students

1.

EÜTF Ege Bilimsel Araştırma Topluluğu (EBAT), Izmir-Turkey

2.

Ege Üniv. Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, İzmir-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2006; 16: 84-92
Read: 835 Downloads: 445 Published: 05 March 2021

Objective: The patients with schizotypal personality disorder and many nonaffected relatives of patients with schizophrenia shares many neurophysiological, neurocognitive and neuroanatomic features of schizophrenia. The concept of schizotypy is useful to investigate the characteristics of liability for schizophrenia. Schizotypy has several distinct dimensions similar to schizophrenia. There is an impact of gender on schizotypal features. This study investigates the psychometric characteristics of Turkish version of Schizotypal Personality Questionnaire (SPQ).

Method: The sample of the study consists of 388 medical students. The internal consistency and %10 cut-off scores were studied. Seventy-one students were readministered the scale to measure the test-retest reliability. The Magical Ideation Scale (MIS) was also administered to 86 students besides SPQ with the aim of testing concurrent validity. The factor structure of the scale was also examined.

Results: The mean score of the scale was 25.9 and 10% high cut-off score was 42. The Crohnbach alpha coefficient of the scale was 0.91, the Cronbach coefficients for the subscales ranged from 0.66 to 0.83. Test- retest scores were highly correlated (r=0.84). The correlation coefficients of MIS with total score of SPQ and cognitive perceptual schizotypy score were 0.49 and 0.74 respectively. Males had significantly higher scores on the interpersonal schizotypy subscale. Factor analysis of the items and subscales supported the construct validity of the scale.

Conclusions: SPQ is a reliable and valid instrument for studying several dimensions of schizotypy in young adults.


Şizotipal Kişilik Ölçeğinin Üniversite Öğrencilerindeki Geçerlik ve Güvenirliği

Amaç: fiizotipal özellikler şizofreniye genetik yatkınlıkla ilgilidir. fiizotipinin farklı boyutlarının standart biçimde değerlendirilmesi şizotipal kişilik bozukluk ve şizofreniye genetik yatkınlığın klinik ve nörobiyolojik yansımalarını anlamak için gereklidir. Şizotipinin farklı boyutları vardır ve bu boyutlar cinsiyetler arası fark gösterebilir. Bu çalışmada, kullanılan en yaygın şizotipi ölçeği olan ve şizotipinin farklı boyutlarını değerlendiren fiizotipal Kişilik Ölçeği (ŞKÖ) Türkçe formunun psikometrik özellikleri incelenmiştir.

Yöntem: Çalışmaya 388 tıp fakültesi öğrencisi alınmış ve ölçeğin iç tutarlığı, %10 kesme noktası çalışılmıştır. Test-tekrar test güvenirliği için ölçek 71 öğrenciye yeniden uygulanmıştır. Uyum geçerliği için ölçeğin 86 öğrencide, Büyüsel Düşünce Ölçeği (BDÖ) ile ilişkisi incelenmiştir. Ölçeğin cinsiyetin şizotipiye etkisini ne ölçüde ortaya koyabildiği sınanmıştır.

Bulgular: Ölçeğin ortalama puanı 25.9, %10 yüksek kesme puanı 42 bulunmuştur. Cronbach alfa katsayısı ölçek için 0.91 ve alt ölçekler için 0.66-0.83 arasında bulunmuştur. Ölçeğin test tekrar puanları arası korelasyon 0.84’dür. BDÖ ile korelasyon toplam puan için 0.49, bilişsel-algısal şizotipi için 0.74’dür. Erkeklerde kişilerarası şizotipi puanı yüksek bulunmuştur. Ölçeğin faktör yapısı incelenmiş ve yapı geçerliğine sahip olduğu düşünülmüştür.

Sonuç: ŞKÖ’nün genç popülasyonda, şizotipinin farklı boyutlarını de- ğerlendirme de kullanılabilecek güvenilir bir ölçek olduğu söylenebilir.

Files
EISSN 2475-0581