Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

The relationship between social phobia and depression, self-concept, smoking habit in adolescents

1.

Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü, Mersin-Turkey

2.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi AD, Mersin-Turkey

3.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, Mersin-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2005; 15: 165-173
Read: 821 Downloads: 502 Published: 06 March 2021

Objectives: The aims of the study were to investigate risk factors of social phobia and associations between social phobia and depression, self-concept, smoking habit in adolescents.

Material and methods: A total of 486 adolescents were included in this study. The age range varied between 13 and 17 years. Sociodemographic characteristics and risk factors were obtained via structured questionnaires designed to determine the presence and clinical characteristics of social phobias in adolescents. In addition, the Child Depression Inventory, Piers-Harris Self-Concept Scale for Children, Çapa Social Phobia Scale for Child and Adolescent were administered to all adolescents participating into the study.

Results: The frequency of social phobia was 14.4% according to cutoff point found in this study. Although there was positive correlation between social phobia and depression (r=.447, p=0,001), there was negative correlation between social phobia and self-concept (r=-.456, p=0,001). The presence of stuttering, tics or simple phobia are correlated with higher levels of social phobia scores. In addition, the age of onset for cigarette smoking was earlier in adolescents having social phobia (p=.03).

Conclusions: This study demonstrated that social phobia usually starts early in teenage years and social phobia significantly affects the development of depression, low self-concept, early age smoking habit in adolescents. In addition, participation to social activities could be a protective factor from social phobia in adolescents.


Ergenlerde sosyal fobi ile depresyon, öz kavram, sigara alışkanlığı arasındaki ilişki

Amaç: Bu çalışmanın amaçları, sosyal fobi risk faktörlerini belirlemek ve sosyal fobi ile depresyon, öz-kavram, sigara alışkanlığı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.

Yöntem: Bu çalışmaya yaşları 13 ile 17 arasnda değişen 486 ergen dahil edilmiştir. Sosyodemografik özellikler ve risk faktörleri ergenlerde sosyal fobinin klinik özelliklerini belirleme amacıyla oluşturulmuş, yapılandırılmış bir soru listesiyle elde edildi. Tüm ergenlere ek olarak Çocuklar için Depresyon Ölçeği, Çocuklar için Piers-Harris Öz-kavram Ölçeği ve Çapa Çocuk ve Ergenler için Sosyal Fobi Ölçeği uygulandı.

Bulgular: Çalışmada elde edilen kesme puanına sosyal fobi sıklığı %14.4’dü. Sosyal fobi ile depresyon arasında pozitif korelasyon olması na karşın (r=.447, p=0,001), sosyal fobi ile öz-kavram arasında negatif korelasyon (r=-.456, p=0,001) vardı. Kekemelik, tik veya basit fobisi olanlarda sosyal fobi puanı daha yüksekti. Ayrıca, sosyal fobiye sahip olan ergenlerde sigara içme yaşı daha düşüktü (p=.03).

Tartışma: Çalışmanın sonuçları sosyal fobinin erken ergenlik döneminde başladığını, sosyal fobinin depresyon, düşük özgüven ve erken yaşta sigara içme alışkanlığını etkileyebileceğini göstermektedir. Ayrı- ca, ergenlerde sosyal aktiviteye katılımın sosyal fobi için koruyucu bir faktör olabileceği sonucuna varıldı.

Files
EISSN 2475-0581