Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

The prevalence of substance use disorder in male subjects with antisocial personality disorder

1.

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Servisi, Kadıköy, İstanbul-Türkiye

2.

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Psikiyatri Servisi, İstanbul-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2007; 17: 162-166
Read: 781 Downloads: 572 Published: 05 March 2021

Objective: The aim of this study was to investigate the prevalence of substance use disorder (SUD) and substance use preferences in male subjects diagnosed with antisocial personality disorder (APD).

Methods: A total of 615 male outpatients with APD who were involved in the study. All subjects were interviewed by using related sections of SCID-I and SCID-II and a semi-structured interview regarding sociodemographic and substance use characteristics.

Results: The prevalence rate of comorbid SUD in APD subjects was 88.5%. Lifetime rates of most common abused substances were 96.7% for marihuana, 47.5% for ecstacy (methylen dioxy metamphetamine-MDMA), and 34.2% for inhalants. Substances which were commenced in the earliest age (mean±SD: 13.2±1.8 years) were inhalants whereas substances which were commenced in the latest age (mean±SD: 18.5±2.9 years and 18.7±3.3 years) were heroin and cocaine respectively. The levels of education, monthly income, and occupation were significantly lower in APD subjects with comorbid SUD as compared to those without SUD.

Conclusions: The prevalence of SUD in males with APD is found considerably high marihuana and MDMA abuses particularly attracts attention.


Antisosyal kişilik bozukluğu olan erkek bireylerde madde kullanım bozukluğu yaygınlığı

Amaç: Bu çalışmanın amacı, psikiyatri polikliniğine başvuran antisosyal kişilik bozukluğu (AKB) tanısı alan erkek bireylerde madde kullanım bozukluğu (MKB) yaygınlığının ve madde tercihlerinin araştırılmasıdır.

Yöntem: Çalışmaya ayaktan başvuran ve antisosyal kişilik bozukluğu (AKB) tanısı konan 615 genç erkek olgu alındı. Tüm olgulara SCID-I ve II’nin ilgili modülleri ve sosyodemograŞk özellikler ile madde kullanımına yönelik ayrıntılı bir değerlendirme içeren yarıyapılandırılmış görüşme formu uygulandı.

Bulgular: AKB olgularına eşlik eden yaşam boyu MKB oranı %88.5 olup, yaşam boyu en sık kullanılan maddeler sırasıyla %96.7 esrar, %47.5 ekstazi (metilendioksimetamfetamin-MDMA) ve %34.2 inhalanlar şeklindeydi. Olguların en erken kullanmaya başladıkları (ortalama başlama yaşı: 13.2±1.8 yıl) madde inhalanlar, en geç kullanmaya başladıkları (ortalama başlama yaşı: 18.5±2.9yıl ve 18.7±3.3yıl) madde ise sırasıyla eroin ve kokaindir. MKB ek tanısı alan olguların eğitim düzeyi, aylık gelirleri ve işe devam oranları MKB öyküsü olmayanlara kıyasla anlamlı derecede düşük bulunmuştur.

Sonuç: Psikiyatri polikliniğine başvuran AKB olan erkek bireylerdeki MKB eştanı oranları oldukça yüksek bulunmuştur. Özellikle esrar ve MDMA kullanım sıklığı dikkat çekicidir.

Files
EISSN 2475-0581