Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

The prevalence of obesity and weight gain among the patients with psychotic disorder who use antipsychotic medication, one year follow-up.

1.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kocaeli-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2006; 16: 233-238
Read: 572 Downloads: 394 Published: 05 March 2021

Objective: There is no study about the prevalence of obesity in patients with psychotic disorder who use antipsychotic medication in Turkey. The aim of this study was to determine the prevalence of obesity in patients with psychotic disorder who use antipsychotic medication and whether weight gain occurs or not under antipsychotic medication for one year in these patients.

Methods: Outpatients with psychotic disorder who use antipsychotic medication included in this study. Demographic and clinical variables and Body Mass Index (BMI) values were recorded at the beginning. BMI values were assessed again one year later.

Results: Of the 324 patients, the mean BMI value was 27.43±5.11 kg/m2 , the obesity prevalence was 25.4%.The mean BMI value of females (28.66±5.52) was higher than males (26.57±4.62). There was no significant difference between the mean BMI values of the 109 patients at the beginning and at the 12.th month (respectively 27.86±5.12, 27.92±5.10). Similarly there were no significant differences between the mean BMI values of such subgroubs like females, males, patients with schizophrenia, patients with other psychotic disorders and different antipsychotic users at the beginning and at the 12.th month.

Conclusion: In this study, the prevalence of obesity in patients with psychotic disorder seems to be higher when compared with the healty adult population in Turkey. Females are at much risk than males. Even there was no change on weight gain at the end of one year, most of these patients were overweight or obese. For this reason, adding the weight manegement programs to the treatment would be useful with these patients.


Psikotik bozukluğu olan ve antipsikotik ilaç kullanan hastalarda obezite sıklığı ve bir yılın sonunda kilo değişimi

Amaç: Türkiye’de psikotik bozukluğu olan ve antipsikotik ilaç tedavisi gören hastalarda obezite sıklığını bildiren bir çalışma bulunmamaktadı r. Bu çalışmada psikotik bozukluğu olan ve antipsikotik ilaç kullanan hastalarda obezite sıklığının saptanması ve bir yılın sonunda hastalarda kilo değişimi olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Psikotik bozukluk tanısıyla takip edilen ve antipsikotik ilaç tedavisi alan poliklinik hastaları çalışmaya alındı. Başlangıçta hastaları n nüfus, klinik verileri ve beden kitle göstergeleri (BKG) kaydedildi. Bir yıl sonra hastaların BKG’ leri tekrar değerlendirildi.

Bulgular: Çalışmaya alınan 324 hastanın başlangıçtaki BKG ortalaması 27.43±5.11 kg/m2, bu hastalardaki obezite sıklığı %25.4 olarak bulunmuştur. Kadınların BKG ortalaması (28.66±5.52) erkeklerden (26.57±4.62) daha yüksek bulunmuştur. Bir yıllık takibi tamamlanan 109 hastanın başlangıç ve 12. aydaki BKG ortalamaları (sırasıyla 27.86±5.12, 27.92±5.10) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Benzer şekilde alt grup olarak kadınların, erkeklerin, şizofreni tanısı alanların, diğer psikotik bozukluğu olanların ve farklı antipsikotikleri kullananların da başlangıç ve 12. aydaki BKG ortalamaları arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir.

Tartışma: Bu çalışmada psikotik bozukluğu olan hastalarda obezite sıklığı, Türkiye’de sağlıklı erişkin nüfustaki obezite sıklığından daha yüksek görünmektedir. Kadınlar erkeklerden daha fazla risk altındadı rlar. Bir yılın sonunda kilo alımında önemli ölçüde bir değişiklik gözlenmemiş olsa da bu hastaların önemli bir bölümü kilolu ya da obezdir. Bu nedenle tedaviye kilo yönetimi ile ilgili programların eklenmesi yararlı olabilir.

Files
EISSN 2475-0581