Objective: We aimed to compare the clinical efficacy of olanzapine and risperidone in patients with schizophrenia.
Method: A total of 45 patients with the diagnosis of schizophrenia according to DSM-IV criteria and with a Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS) score of at least 15 were included in the study. Patients were randomized into olanzapine (n=23) and risperidone (n=22) groups. Olanzapine was administered in a fixed dose of 10 mgs/day, and risperidone in flexible doses 2-6 mgs/day (mean: 3.7±2.3 mgs/day). Outcome measures were BPRS, Scale for the Assessment of Positive Symptoms (SAPS), Scale for the Assessment of Negative Symptoms (SANS) and Hamilton Depression Rating Scale (HDRS). Adverse effects were evaluated by clinical interview and/or spontaneous reporting of the patients.
Results: Both olanzapine and risperidone groups showed a significant decrease in BPRS, SAPS, SANS and HDRS scores at end-point compared to baseline. There were no statistically significant differences between the two groups with respect to decrease in BPRS, SAPS, SANS and HDRS scores. However, the rates of patients having a HDRS score below 7 at end-point were significantly higher in the olanzapine group.
Conclusion: This 16-week follow-up study showed that both olanzapine and risperidone were effective in the treatment of schizophrenia and they were equally effective on positive and negative symptoms of schizophrenia. Our results suggested that olanzapine may be more advantageous for schizophrenia with depressive symptoms.
Şizofreni tanısı almış hastaların tedavisinde olanzapin ve risperidonun etkililiğinin karşılaştırılması: Bir açık klinik çalışma
Amaç: Bu çalışmada, her ikisi de ikinci kuşak antipsikotik olan olanzapin ve risperidonun şizofreni tanısı almış hastaların tedavisinde klinik etkililiklerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Yöntem: Çalışmaya DSM-IV kriterlerine göre şizofreni tanısı konan ve Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (KPDÖ) puanı en az 15 olan toplam 45 hasta alındı. Hastalar randomize şekilde olanzapin (n=23) ve risperidon (n=22) gruplarına ayrıldı. Olanzapin 10 mg/gün sabit dozda, risperidon ise esnek dozda 2-6 mg/gün (ort: 3.7±2.3 mg/gün) uygulandı. Etkinlik ölçümü için KPDÖ, Pozitif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (PSDÖ), Negatif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (NSDÖ) ve Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) kullanıldı. Her görüşme sırasında yan etkiler klinik değerlendirmeyle ya da hasta tarafından kendiliğinden bildirimler ile saptandı.
Bulgular: Gerek olanzapin gerekse risperidon ile tedavi edilen hastalarda çalışma sonundaki KPDÖ, PSDÖ, NSDÖ ve HDDÖ puanlarında başlangıca göre anlamlı bir azalma saptandı. KPDÖ, PSDÖ, NSDÖ ve HDDÖ puanlarındaki bu azalma açısından olanzapin ve risperidon grupları arasında anlamlı fark bulunmadı. Ancak HDDÖ puanı 7 kesme puanının altına inen hasta sayısı olanzapin grubunda anlamlı olarak daha fazlaydı.
Sonuç: On altı haftalık izlem çalışmamız, hem olanzapinin ve hem de risperidonun şizofreni tanısı almış hastaların tedavisinde etkili olduğunu; pozitif ve negatif semptomlara etkinlik açısından aralarında anlamlı fark olmadığını gösterdi. Bulgularımız, olanzapinin depresyon semptomları üzerinde daha etkili olabileceğini düşündürmektedir.