Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

The effects of sleep deprivation on oxidant/antioxidant status

1.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara-Türkiye

2.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Malatya-Türkiye

3.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2007; 17: 130-133
Read: 570 Downloads: 392 Published: 05 March 2021

Objective: It is suggested that the circadian rhythms of sleep and wakefulness might be related to oxidant/antioxidant status. It has been proposed that free radicals or oxygen reactive species produced during waking are removed during sleep. However, the effects of short and prolonged sleep deprivation on oxidantantioxidant status in animals are on debate. The aim of this study was to determine the effect of 24 hours sleep deprivation on the oxidantantioxidant status in blood and saliva samples.

Methods: Eleven healthy nurse were chosen as the study group, blood and saliva were obtained from the nurses. In these samples, malondialdehyde (MDA), xanthine oxidase (XO), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px) and catalase (CAT) activities were measured.

Results: There were no statistically significant differences in enzyme activities and MDA levels among the samples taken after the normal sleep and before and after the sleep deprivation.

Conclusion: According to the results, it was concluded that 24 hours sleep deprivation did not influence oxidant/antioxidant status in erythrocytes, plasma and saliva from the subjects.


Uyku deprivasyonunun antioksidan sisteme etkisi

Amaç: Uyanıklık ve uyku ritminin oksidan-antioksidan sistemle ilişkili olduğu ve/veya bu sistemde değişikliklere yol açtığı ileri sürülmektedir. Uyanıklıkta serbest radikallerde artış olduğu, bunların uyku sırası nda temizlendiği iddia edilmiştir. Hayvanlarda kısa süreli ve uzun süreli uyku deprivasyonunun oksidan-antioksidan sisteme etkileri ise çelişkili sonuçlar sunmaktadır. Bu çalışmada 24 saat uykusuzluğun kan ve tükrük örneklerinde oksidan/antioksidan durum üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 11 sağlıklı gönüllü hemşirede 24 saatlik uykusuzluk sonrası sabah, normal uyku sonrası sabah ve akşam tükrük ve kan örneklerinin oksidan ve antioksidan durumları belirlenmiştir. Hemşirelerden elde edilen kan ve tükrük örneklerinde üstte anılan 3 farklı dönemde lipit peroksidasyonun göstergesi olan malondialdehit (MDA) düzeyleri ve süperoksit radikali üreten ksantin oksidaz (XO) aktivitesi ile hücre içi antioksidan enzimlerden süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (CAT) aktiviteleri ölçüldü.

Bulgular: Hemşirelerden akşam, 24 saat uykusuzluk ve normal uyku sonrası sabah alınan örneklerde çalışılan parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.

Sonuç: Bu bulgular ile 24 saatlik uykusuzluğun eritrosit, plazma ve tükrükte oksidan ve antioksidan dengesini etkilemediği sonucuna varıldı.

Files
EISSN 2475-0581