Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

THE EFFECTS OF OLANZAPINE, A NOVEL ANTIPSYCHOTIC, ON AUDITORY EVENT-RELATED POTENTIALS IN SCHIZOPHRENIA

1.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Fizyoloji AbD, Kayseri

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2000; 10: 1-8
Read: 680 Downloads: 524 Published: 11 March 2021

Object: A reduced amplitude of N1 and P3 which are recorded from schizophrenic patients, have often been found to be related to this illness psychopatology. There is a controversy on the effects of antipsychotic medication on the event-related potentials. The current study focuses on the effects of olanzapin, atypical antipsychotic medication on clinical status and the eventrelated potentials in schizophrenia.

Method: Event-related potentials were recorded in 12 schizophrenic patients when they were free of medication and after 6 weeks of olanzapine (10 mg/day) treatment and 10 control subjects.

Results: In the schizophrenic patients the N1 and the P3 amplitude was signifiantly reduced and the P3 latency prolonged when compared with control group. The P3 amplitude increased to values of normal controls after 6 weeks of olanzapine treatment. The N1 amplitude and the P3 latency remained unchanged after treatment in spite of clinical improvement. The amplitude of P3 is correlated with negative symptom scores of Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS) before and after the treatment. P3 latency had a positive correlation with total BPRS scores not only before but also after the treatment.

Conclussions: A prolonged P3 latency and reduced P3 amplitude indicate an impairment of auditory information processing in patients with schizophrenia however, we suggest that these parameters which are dependent on the clinical status of patients are influenced by atypical antipsychotics medication. The finding of a reduced P3 amplitude in schizophrenics before medication that is normalized by olanzapine medication has not been reported previously.


Şizofrenide yeni bir antipsikotik olan olanzapinin işitsel olaya ilişkin potansiyeller üzerine olan etkileri

Amaç: şizofreni hastalarında kaydedilen N1 ve P3 potansiyellerindeki genlik azalmaları genellikle bu hastalığın psikopatoloji ile ilişki bulunmuştur. Bununla beraber antipsikotik ilaçların olaya ilişkin potansiyelleri (OİP) üzerinde olan etkileri hakkında tam bir fikir birliği yoktur. Bu çalışma bir atipik antipsikotik olan olanzapinin şizofrenideki klinik duruma ve olaya ilişkin potansiyeller üzerine olan etkisini araştırmaktadır.

Metod: Olaya ilişkin potansiyeller şizofrenik hastalardan iliçsız dönemde ve 6 haftalık olanzapin (10mgĞgün) tedavisi sonrasında ve 10 sağlıklı şahıstan elde edildi.

Sonuçlar: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında şizofreni hastalarından elde edilen N1 ve P3 genliğinde istatistiki olarak önemli bir azalma ve P3 latansında uzama bulundu. Altı haftalık olanzapin tedavisinden sonra, P3 genliği sağlıklı deneklerin değerlerine yaklaşmıştı. Tedavi ile klinik düzelme izlenmesine rağmen, N1 genliği ve P3 latansı değerlerinde değişiklik gözlenmedi. P3 genlik değerleri, tedavi öncesi ve sonrası Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği'nin (BPRS) negatif semptom skorları ile koralasyon gösteriyordu. P3 lantansı, sadece tedavi öncesi değil, sonrasında da total BPRS skorları ile korelasyon göstermekteydi.

Tartışma: Uzamış P3 latansı ve azalmış P3 genliği şizofrenik hastalar işitsel bilgi işleme süreçlerindeki bozulmayı göstermekte ise de atipik antipsikotik ilaç tedavisi ile klinik duruma bağımlı bu parametreler değişebileceğini düşünmekteyiz. şizofrenik hastalarda tedavi öncesi tespit edilebilen ve olanzapin tedavisi ile normalize olan P3 genlik azalması daha önce bildirilmemiştir.

Files
EISSN 2475-0581