Objective: Diabetes is observed 2-3 times more frequently in schizophrenic patients with comparison to the general population. Recently, many publications have reported diabetes related to atypical antipsychotics. Risk factors such as age, ethnicity, overweight, duration of obesity, physical activity, and family history of diabetes seem to help development of diabetes. This study aims to investigate how the glucose metabolism is affected from familial history of diabetes which is a risk factor for the disease.
Method: Seventy patients who have a diagnosis of schizophrenia or other psychotic disorders and are treated with atypical antipsychotics for at least one year were recruited for the study. The patients were divided into two groups defined as those with or without a family history of diabetes. In order to evaluate the glucose metabolism fasting blood glucose, oral glucose tolerance, blood insuline, cpeptide, hemoglobine A1c, leptin and ghrelin levels were measured.
Results: The results of the comparison of fasting blood glucose, oral glucose tolerance, blood insuline, c-peptide, hemoglobine A1c, leptin and ghrelin levels between two patient groups with and without family history of diabetesonly ghrelin levels were found to be statistically higher in the group of patients with a history of diabetes in their family; no other parameters have statistically significant differencesbetween two groups.
Conclusion: Having a family history of diabetes may increase the probabality of disturbance in glucose metabolism of the patients receiving atypical antipsychotics. It would be reasonable to evaluate the risk factors prior to the treatment and routinely review the parameters required to evaluate the metabolic side effects in clinical follow-ups.
Atipik antipsikotik kullanan hastalarda ailede diyabet öyküsü olmasının glukoz metabolizması üzerine olan etkisi
Amaç: fiizofreni hastalarında diyabet normal populasyona göre 2-3 kat daha fazla görülür. Son yıllarda atipik antipsikotiklere bağlı ortaya çıkan diyabetten de pek çok yayında söz edilmiştir. Yaş, etnik köken, şişmanlık, şişmanlık süresi, fiziksel aktivite ve ailede diyabet öyküsününün bulunması gibi risk faktörleri diyabete yakalanmayı kolaylaştı- rır. Bu çalışmanın amacı atipik antipsikotik kullanan hastalarda, diyabet için bir risk faktörü olan, ailede diyabet öyküsü varlığının glukoz metabolizmasını nasıl etkilediğini araştırmaktır.
Yöntem: Çalışmaya şizofreni veya başka bir psikotik bozukluk tanısı almış ve en az 1 yıldır atipik antipsikotik kullanmakta olan toplam 70 hasta alınmıştır. Hastalar ailesinde diyabet öyküsü olan ve olmayan diye iki gruba ayrılmıştır. Glukoz metabolizmasını değerlendirmek için açlık kan şekeri, oral glukoz tolerans testi, kan insülin, c-peptit, hemoglobin A1c, leptin ve ghrelin düzeylerine bakılmıştır.
Bulgular: Ailesinde diyabet öyküsü olan ve olmayan iki hasta grubunun açlık kan şekeri, oral glukoz tolerans testi, kan insülin,c-peptit, hemoglobin A1c, leptin ve ghrelin düzeylerinin karşılaştırılması sonucu sadece ghrelin düzeyi ailesinde diyabet olan grupta daha yüksek bulunmuştur; diğer parametreler açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Sonuç: Atipik antipsikotik kullanan hastalarda ailede diyabet öyküsü bulunması glukoz metabolizmasının bozulma olasılığını artırabilir. Tedaviye başlamadan önce risk faktörlerini gözden geçirmek ve klinik izlemde metabolik yan etkileri değerlendirmek amacıyla gerekli değerlendirmeleri yapmak akıllıca olacaktır.