Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

The effect of anxiety and depression on quality of life in patients with chronic pain

1.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD.Mersin

2.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD. Mersin

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2003; 13: 72-77
Read: 620 Downloads: 429 Published: 08 March 2021

Objective: To determine the levels and the effect of anxiety and depression on health related quality of life in patients with chronic nonmalignant pain.

Method: Subjects in the study were comprised of patients with chronic pain in low back, neck and knees, and healthy volunteers. All subjects were administered a sociodemographic data form, Short Form-36 (SF-36) and Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD). Patients were also administered visual analogue scale (VAS) to determine pain severity.

Results: A total of 130 patients and 81 control subjects were included. Mean HAD-Depression (HAD-D) scores of the patients and the controls were 7.3±4.6 ve 5.3±4.0, respectively; and mean HAD-Anxiety (HAD-A) scores were 8.9±4.5 ve 6.6±4.1 respectively. HAD-D and HAD-A scores of the patients were significantly higher than the controls. While 42.3% of the patients (n=55) and 27.2% of the controls (n=22) were above the cut-off point for HAD-D, 33.1% of the patients (n=43) and 14.8% of the controls (n=12) reache points above the threshold in HAD-A. The patients and the controls were significantly different with respect to those rates. All subscale scores of SF-36 were significantly lower in the patient group compared to the controls. HAD-D and HAD-A scores were negatively correlated with all subscale scores of SF-36. Those patients with HAD-D and HAD-A scores above the cut-off points had significantly lower scores on all subscales of SF-36

Conclusions: Our study suggest that the levels of anxiety and depression are higher in patients with chronic pain than healthy controls and negatively affect their quality of life. Psychiatric evaluation of chronic pain patients will improve their quality of life.


Kronik ağrı hastalarında anksiyete ve depresyonun yaşam kalitesine etkisi

Amaç: Bu çalışmada kronik ağrısı olan hastalardaki anksiyete ve depresyon düzeyinin ve yaşam kalitesine olan etkisinin belirlenmesi amaçlandı.

Yöntem: Çalışma grupları bel, boyun veya diz ağrısı olan hastalar ve sağlıklı gönüllülerden oluşturuldu. Hastalara ve kontrol grubuna sosyodemografik bilgi formu, Kısa Form-36 (SF-36), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD) ve ağrı şiddetini belirlemek için Görsel Analog Skalası (GAS) uygulandı.

Bulgular: Çalışmaya 130 hasta ve 81 sağlıklı kontrol alındı. Hasta ve kontrol grubunun HAD-Depresyon (HAD-D) puanlarının ortalamaları sırasıyla 7.3±4.6 ve 5.3±4.0 HAD-Anksiyete (HAD-A) puanları nın ortalamaları ise 8.9±4.5 ve 6.6±4.1 idi. Hasta grubunun HAD-D ve HAD-A puanları kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. Hasta grubunun %42.3’ü (n=55), kontrol grubunun %27.2’si (n=22) HAD-D kesme puanının üstündeydi. Yine hasta grubunun %33.1’i (n=43), kontrol grubunun %14.8’i (n=12) HADA kesme puanının üstündeydi. Hasta ve kontrol grubu arasında bu oranlar açısından da istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı. Hasta grubunun tüm SF-36 altölçek puanları kontrol grubundan düşüktü. GAS’a göre ağrı şiddeti ile SF-36’nın bedensel işlev, ağrı, genel sağlık ve vitalite altölçek puanları arasında negatif korelasyon saptandı. HAD-D ve HAD-A puanları ile SF-36’nın bütün altölçek puanları arasında negatif bir korelasyon mevcuttu. Hastaların SF-36 altölçek puanları HAD-D ve HAD-A kesme puanlarına göre değerlendirildiğinde ise kesme puanının üstünde olan hastaların SF-36 altölçek puanın tümü anlamlı olarak düşük bulundu.

Sonuç: Bu bulgularla, kronik ağrısı olan hastalarda anksiyete ve depresyon düzeyinin sağlıklı kontrollerden yüksek olduğu ve ya- şam kalitesini olumsuz etkilediği ileri sürülebilir. Dolayısıyla kronik ağrısı olan hastaların psikiyatrik yönden de değerlendirilmeleri yaşam kalitelerinin artmasını sağlayacaktır.
 

Files
EISSN 2475-0581