Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

Tedaviye dirençli bipolar hastalarda lamotrijin kullanımı

1.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD 38039 Kayseri

2.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Fizyoloji AbD, Kayseri

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2000; 10: 171-175
Read: 1326 Downloads: 473 Published: 11 March 2021

Objective: Antiepileptic drugs, such as carbamazepine and sodium valproate, are integral psychopharmacological therapy of bipolar disorders over the last decade. Lamotrigine which is a new antiepileptic drug that acts on amino acid neurotransmitters and sodium channels, has been reported to have potential mood-stabilizing effects. In this open clinical trail we aimed to investigate the role of lamotrigine in treatment of refractory bipolar patients.

Method: Six patients with diagnosis of bipolar affective disorder and 2 schizoaffective patients treated with lamotrigine as add-on therapy (4 patients) or monotherapy (4 patients).

Results: Six patients (5 bipolar and 1 schizoaffective) had marked or moderate improvement in the long-term treatment. No serious adverse effect was observed.

Conclusions: These open clinical trial data provide preliminary evidence that lamotrigine may be an effective treatment option for the patients with refractory bipolar disorder.


Tedaviye dirençli bipolar hastalarda lamotrijin kullanımı

Amaç: Son 10 yılda karbamazepin, sodyum-valproat gibi antiepileptik ilaçlar bipolar bozuklukların psikofarmakolojik tedavisinin bir parçası olmuşlardır. Aminoasit nörotransmiterler ve sodyum kanalları üzerinde etki gösteren yeni bir antiepileptik ilaç olan lamotrijinin potansiyel bir duygudurum dengeleyicisi olduğu bildirilmiştir. Biz bu açık, klinik çalışmada lamotrijinin tedaviye dirençli bipolar hastalarda etkinliğini araştırmayı planladık.

Yöntem: Bipolar bozukluk tanısı almış 6 hasta ve şizoafektif bozukluk tanısı ile izlenen 2 hasta çalışmaya alındı. Lamotrijin hastalara almış oldukları tedavilere ek olarak (4 hasta) veya tek başına (4 hasta) verildi.
Bulgular: Uzun dönem takipte altı hasta (5 bipolar ve 1 .izoafektif) tedavi ile belirgin veya orta düzeyde iyileşme gösterdi. Hastaların hiç birinde ciddi bir yan etki gözlenmedi.

Sonuç: Bu açık, klinik çalışmanın verileri lamotrijinin dirençli bipolar bozukluk tanısı almış hastalar için etkili bir tedavi seçeneği olabileceği yönünde ön kanıtlar sağlamıştır.
 

Files
EISSN 2475-0581