Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

SILDENAFIL USE IN ANTIDEPRESSANT DRUGS INDUCED ERECTILE DYSFUNCTION da sildenafil kullanımı

1.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Kliniği, Elazığ - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2001; 11: 106-110
Read: 594 Downloads: 415 Published: 10 March 2021

Objective: Sildenafil is a selective inhibitor of cGMP spesific phosphodiesterase type 5 which is the main isoenzyme responsible to metabolizing cyclic GMP in the penil corpus cavernosum. Sexual side effects are frequent, causing poor compliance and recently being considered effects of antidepressant treatment. In the present study, it was aimed to evaluate the efficacy of sildenafil on antidepressant induced erectile dysfunction.

Method: Of twenty seven male patients who had applied to Psychiatry Department of F›rat University Medical Faculty and been started on antidepressant drugs for any indication and experienced erectile dysfunction between October-August 2000, 18 who had not contraindication and accepted to study were included to this study. Sildenafil was started at 25 mg dose and increased to 50 and 100 mg doses. Erectile dysfunction before treatment and each dose was assessed by The International Index of Erectile Function (IIEF).

Results: Of the patients, 14 (77.8%) improved. The most frequent side effects were flushing (n=3) and headache (n=2).

Discussion: Our results demonstrate sildenafil to be efficacious and reliable in the treatment of erectile dysfunction.


Antidepresan ilaçlara bağlı erektil disfonksiyonda sildenafil kullanımı

Amaç: Cinsel yan etkiler antidepresan tedavinin sık görülen, tedaviye uyumu olumsuz etkileyen ve son zamanlarda oldukça önem kazanan istenmeyen etkileridir. Sildenafil sitrat, siklik guanezin monofosfatın (cGMP) penis korpus kavernozumunda yıkımından sorumlu olan cGMP-spesifik fosfodiesteraz tip 5 (PDE5) enziminin selektif inhibitörüdür. Çalışmamızda eşitli gruplardan antidepresan ilaç kullanan ve buna bağlı erektil disfonksiyon gelişen hastalarda, sildenafil sitrat kullanımının disfonksiyon üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçadık.

Yöntem: Çalışma grubunu, Fırat üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğine Ocak 1999 ile Ağustos 1999 tarihleri arasında başvuran ve herhangi bir nedenle bir antidepresan başlanan ve erektil disfonksiyon gelişen 27 hastadan, sildenafil sitrat başlanan 18 olgu oluşturdu. Sildenafil dozu 25mg olarak başlanıp 50 ve 100 mg dozlarına çıkıldı. Tedavi öncesi ve her bir dozdaki erektil disfonksiyonun durumu Ereksiyon işlevi Uluslararas Değerlendirme Formu (EİDF) ile değerlendirildi.

Bulgular: Hastaları 14ünde (%77.8) ereksiyonda belirgin düzelme gözlendi. En sık gözlenen yan etkiler ateş basmas (s=3) ve baş ağrısıydı (s=2).

Tartışma: Çalışmanın bulguları sildenafilin antidepresan ilaç kullanımına bağlı erektil disfonksiyonda oldukça etkili ve güvenilir olduğunu ortaya koymuştur.
 

Files
EISSN 2475-0581