Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

Serum cholesterol, triglyceride, and ghrelin levels in criminal and non-criminal schizophrenia patients

1.

Specialist in Child and Adolescent Psychiatry, Child and Adolescent Psychiatry Service, Ordu State Hospital, Ordu - Turkey

2.

Firat University, School of Medicine, Elazig, Turkey

3.

Elazığ Mental Hospital, Elazig-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2009; 19: 353-358
Read: 877 Downloads: 582 Published: 03 March 2021

Objective: Crime is described as actions that disturb the legal order in the community, violate the ethical codes of the society or hinder public interest. Among all psychiatric diseases, schizophrenia is recognized for its association with aggressive behaviors. Some biochemical parameters are considered to induce crime and aggressive behaviors in schizophrenia patients. In this study, we aimed to compare the levels of serum cholesterol, triglyceride, and ghrelin of schizophrenia patients who have committed and not committed a crime and to analyze their effects on commitment of a crime.

Method: The current study included 50 schizophrenia patients with at least one record of crime and 50 schizophrenia patients without a crime record that were all diagnosed and treated in Elaz›¤ Mental Hospital. All patients completed a sociodemographic information form. Blood samples for total cholesterol, triglyceride, and ghrelin levels were obtained between 08.00 AM and 11.00 AM.

Results: Serum triglyceride and ghrelin levels were higher in the schizophrenia patients that have committed a crime compared to schizophrenia patients that have not committed a crime. Difference between triglyceride and ghrelin levels was statistically significant. Levels of serum total cholesterol were lower in the schizophrenia patients that have committed a crime; however the difference was not statistically significant.

Discussion: Our findings have suggested that some biochemical parameters may be important for crime tendency in schizophrenia patients. Further studies are required to confirm the reliability of these parameters for committing a crime. We believe that cholesterol and ghrelin levels will help clinicians for better management of crime tendency in these patients.


Suç işlemiş ve işlememiş şizofrenili hastalarda serum kolesterol, trigliserit ve ghrelin düzeyleri

Amaç: Suç kavramı, şahsın yaşadığı toplumdaki mevcut hukuk düzenini bozan, toplumun ahlaki kurallarını ihlal eden ve kamunun menfaatine karşı olan davranışları içeren bir kavramdır. Psikiyatrik hastalıklar içerisinde saldırgan davranışlarla ilişkili hastalık olarak şizofreni dikkat çekmektedir. Şizofrenili hastalarda suç işleme ve saldırgan davranışlar üzerinde bazı biyokimyasal parametre düzeylerinin etkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada suç işlemiş ve işlememiş şizofrenili hastalarda serum kolesterol, trigliserit ve ghrelin düzeylerindeki faklılıklar karşılaştırılarak suç üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışma süresince Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde şizofreni tanısı almış ve tedavi gören en az bir suç kaydı olan 50 erkek şizofrenili hasta ile herhangi bir suç kaydı olmayan 50 erkek şizofrenili hasta araştırmaya alındı. Hastalara sosyodemografik bilgi formu uygulandı. Kan örnekleri, çalışma kriterlerine uyan hasta ve kontrol gruplarından sabah 08.00–11.00 saatleri arasında alınarak serum total kolesterol, trigliserid ve ghrelin düzeylerine bakıldı.

Bulgular: Suç işlemiş şizofrenili hastalar ile suç işlememiş şizofrenili hastalar karşılaştırıldığında; suç işleyen şizofrenili hastaların serum trigliserit ve ghrelin düzeyleri, suç işlememiş şizofrenili hasta grubuna göre daha yüksek bulundu. Aradaki fark trigliserit ve ghrelinde istatistiksel olarak anlamlıydı. Serum total kolesterol düzeyleri ise suç işlemiş olan şizofrenili hastalarda daha düşük olarak tespit edildi. Aralarındaki bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.

Tartışma: Bulgularımız şizofrenili hastalarda suça yatkınlık konusunda bazı biyokimyasal parametrelerin düzeylerinin önemli olduğunu gösterdi. Suç işlemede bu parametrelerin etkinliğinin güvenilir bir şekilde kullanılabilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Özellikle kolesterol ve ghrelin düzeylerinin belirlenmesinin suç işleme eğilimi olan şizofreni hastalarının tedavi ve değerlendirmelerinde klinisyenlere katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

Files
EISSN 2475-0581