Objective: Dissociative Identity Disorder (DID) is a psychiatric disorder on which a number of recent research conducted. However, number of studies are limited on the biological factors that are associated with the pathophysiology of DID. In this study , we studied regional cerebral blood flow which is a factor that is associated with the pathophysiology of DID.
Method: By using Dissociative Disorders Interview Scale (DDIS), 18 patients with diagnosis of DID according to DSMIV criteria and 10 healthy controls without a childhood trauma history were included in the study. Regional cerebral blood flow was assessed in all subjects by 99mTc HMPAO SPECT. While the controls were assessed only once, patients were assessed twice for both their host and dominant alter personalities. Regional cerebral blood flow was evaluated as relative and qualitative (cerebellar reuptake ratio of radioactive matter's regional cerebral reuptake). Structured Clinical Interview for DSM-IV (SCID-I) was used to determine psychiatric disorders comorbid with DID diagnosis.
Results: When findings were statistically evaluated, a significant difference was found between patient and control groups. In patient group, a statistically significant increase of perfusion was detected at bilateral frontal lobes and left anterior temporal region. Statistically significant increase of perfusion was observed in alter personalities, when compared to host, at bilateral cingulate gyrus and left temporal region. Right hemisphere showed significantly more reuptake both in host and alter personalities.
Conclusions: In the study, some clues were obtained from 99mTc HMPAO SPECT about the pathophysiology of DID such as; regional cerebral blood flow that decreased at orbito-frontal region and increased at lateral temporal region. However, more studies with larger samples are needed for further information.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu hastalarında 99mTc HMPAO SPECT incelemesinde bölgesel bölgesel beyin kan akımı değişiklikleri
Amaç: Disosiyatif Kimlik Bozukluğu (DKB) yakın zamanda üzerinde birçok araştırma yapılan psikiyatrik bir bozukluktur. Bununla birlikte, DKB' nun patofizyolojisinde etkisi olan biyolojik faktörlerle ilgili çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada DKB'nun patofizyolojisi ile bağlantılı bir faktör olan bölgesel serebral kan akımı değişiklikleri araştırılmıştır.
Yöntem: Disosiyatif Bozukluklar Görüşme Çizelgesi (DDIS) uygulanarak, DSM-IV kriterlerine göre DKB tanısı konan 18 hasta ve çocukluk dönemine ait travma öyküsü olmayan 10 sağlıklı kontrol çalışmaya alınmıştır. Bölgesel serebral kan akımı, bütün deneklerde 99mTc HMPAO SPECT ile belirlenmiştir. Kontroller sadece bir kere incelenirken; hastalar ev sahibi ve dominant alter kişilikler olmak üzere iki kere incelenmiştir. Bölgesel serebral kan akımı görsel ve niceliksel (radyoaktif maddenin bölgesel serebral tutulumunun, serebellar tutuluma oranı) olarak değerlendirilmiştir. DKB tanısına eşlik eden psikiyatrik bozuklukların tespit edilmesi için DSM-IV için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-I ) formu kullanılmıştır.
Bulgular: Bulgular istatistiksel olarak değerlendirildiğinde çalışma ve kontrol grupları arasında belirgin bir farklılık bulunmuştur. Hasta grubunda, bilateral frontal loplar ve sol anterior temporal bölgede anlamlı derecede perfüzyon artışı saptanmıtır. Alter kişiliklerde, ev sahibi kişiliklere göre, bilateral singulat girus ve sol temporal bölgede anlamlı derecede perfüzyon artışı gözlenmiştir. Hem ev sahibi hem de alter kişiliklerde sağ hemisfer anlamlı olarak fazla tutulum göstermiştir.
Tartışma: Çalışmada, DKB'nun patofizyolojisi hakkında; 99mTc HMPAO SPECT'ten orbito-frontal bölgede azalan ve lateral temporal bölgelerde artan bölgesel serebral kan akımı gibi bazı ipuçları elde edilmiştir. Fakat, daha ileri bilginin elde edilebilmesi için daha geniş örnekleme gruplarının kullanıldığı çalışmalara ihtiyaç vardır.