Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
POSTER PRESENTATIONS

Psychotic disorder related to benzydamine hydrochloride abuse: A case report

1.

Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital, Psychiatry Clinic, Ankara - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2012; 22: Supplement S51-S51
Read: 1370 Downloads: 555 Published: 28 March 2021

Benzydamine hydrochloride is a non-steroidal anti-inflammatory drug with analgesic and antipyretic effects. Its common side effects are erythema, rash, photosensitivity, urticaria, bronchospasm and renal dysfunction. Any psychiatric side effects are not common under therapeutic doses. However high doses about 500-3000 mg, may cause hallucinations, stimulation of central nervous system, excitation and hyperactivity. Here, we report a psychosis case that appears after benzydamine abuse.

Case: MK, is a 20 years old, male. His first application to psychiatry outpatient clinic was 4 months ago with visual hallucinations, nonsense fears and insomnia. His complaints has been started after intake of 10 film-coated tablets of Tantum® (500 mg benzydamine hydrochloride) 6 months ago and continued 1-2 days. He had an overdose of benzydamine hydrochloride 3-4 times within 3 months. His last benzydamine hydrochloride intake was 3 months ago, but his complaints continued so far. Therefore the patient admitted to our outpatient clinic with these complaints. In psychiatric examination, he had reference and bizarre delusions, loosening of thought association and visual hallucinations. His judgement was not intact and he had no insight. There was nothing abnormal in his neurological examination and laboratory testing. Cranial CT and EEG were in normal ranges. Psychological tests revealed disconnection from reality and impairment of thought processes.

Conclusion: Although similar cases have been reported in the literature, there wasn’t any case report that shows continuing psychotic complaints even after discontinuation of substance. Here, it is not clear if the use of benzydamine hydrochloride caused a new psychotic process or triggers an instant psychosis. Further studies on benzydamine should determine whether use of it leads to psychosis or not.


Benzidamin hidroklorid kötüye kullanımına bağlı gelişen psikotik bozukluk olgusu

Benzidamin hidroklorid analjezik ve antipiretik özelliklere sahip non-steroid antiinşamatuar bir ilaçtır. Bu etkin maddeyi içeren ilaçların yan etkileri daha çok kızarıklık, döküntü, fotosensitivite, ürtiker, bronkospazm ve böbrek fonksiyon bozukluğudur. Terapötik dozlarda herhangi bir psikiyatrik semptom görülmemekle birlikte 500-3000 mg gibi yüksek dozlarda halüsinozis, merkezi sinir sisteminde uyarıcı etki, konvülsiyonlar görülebilmektedir. Literatürde birkaç vakada benzidamin kullanımına bağlı görsel-taktil halüsinasyonlar, eksitasyon ve hiperaktivite gibi semptomlar tanımlanmıştır. Burada tartışacağımız olgu da benzidamin kötüye kullanımı sonucunda gelişen bir psikoz olgusudur.

Olgu: MK, 20 yaşında, bir erkek hastadır. İlk psikiyatri başvurusu 4 ay önce olan hastanın şikayetleri görüntüler görme, anlamsız korkular ve uykusuzluk şeklindeydi. Hastanın şikayetleri ilk kez 6 ay önce 10 adet Tantum (500 mg benzidamin HCL) draje aldıktan sonra başlamış ve 1-2 gün sürdükten sonra kendiliğinden düzelmiş. 3 aylık süre boyunca benzer şekilde 3-4 kez yüksek doz kullanımı olan hastanın, son 3 aydır madde alımı olmamasına rağmen şikayetlerinin devam etmesi üzerine polikliniğimize başvurmuştur. Muayenesinde bizar ve referans hezeyanlar, çağrışımlarında gevşeme, görsel halüsinasyonlar mevcuttu. Yargılaması bozuk, içgörüsü yoktu. Hastanın yapılan nörolojik muayenesini ve yapılan laboratuvar testleri normaldi. Çekilen kraniyal BT ve EEG sonucu normal geldi. Psikolojik testlerde bireyin gerçekle bağlantısının koptuğu, düşünce içeriğinde bozulmalar olduğu tespit edildi.

Sonuç: literatürde benzer olgular bulunmakla birlikte psikotik sürecin madde kullanımının kesilmesine rağmen devam ettiği şeklinde bir olgu ilk kez tanımlanmaktadır. Burada benzidamin kullanımının psikoza yol açtığı mı yoksa var olan psikotik süreci tetiklediği mi tartışma konusudur. Bu olgudan yola çıkarak benzidamin kullanımının psikoza yol açıp açmadığı veya psikotik süreci tetikleyip tetiklemediği, yapılacak başka araştırmalarla incelenmelidir.

Files
EISSN 2475-0581