Objective: The aim of the present study was to evaluate the psychometric properties of the Drug Use Disorders Identification Test (DUDIT), developed to screen individuals for drug problems, in Turkish patients with drug use disorder.
Method: Participants included 100 adolescents with drug use disorder in a substance abuse treatment program for adolescents, 123 heroin dependent adults in a residential substance abuse treatment program, and 35 alcohol dependents from the same clinic, who did not report a drug abuse problem.
Results: The DUDIT was found to be a psychometrically sound drug abuse screening measure with high convergent validity (r=0.76) when compared with the Drug Abuse Screening Test (DAST-10), and to have a Cronbach’s alpha of 0.93. In addition, a single component accounted for 58.65% of total variance, and the DUDIT had sensitivity and specificity scores of 0.96 and 0.94, respectively, when using the optimal cut-off score of 10. Additionally, the DUDIT showed good discriminant validity as it significantly differentiated patients with drug use disorder from alcohol dependents.
Conclusion: These findings support the DUDIT as a reliable and valid drug abuse screening instrument that measures a unidimensional construct in Turkish patients with drug use disorder. Further research is warranted with both additional clinical populations and with high risk populations such as those in criminal justice settings.
Madde Kullanım Bozukluğu Tanıma Testi’nin (DUDIT) eroin bağımlısı erişkinlerde ve madde kullanım bozukluğu olan ergenlerde psikometrik özellikleri
Amaç: Bu çalışmanın amacı madde sorunu yaşayan bireyleri tarama amaçlı geliştirilen Madde Kullanım Bozukluğu Tanıma Testi’nin (DUDIT) madde kullanım bozukluğu olan Türk hastalarda pskometrik özelliklerinin değerlendirilmesidir.
Yöntem: Çalışmaya ergenler için madde kötüye kullanımı tedavi programında olan ve madde kullanım bozukluklu 100 ergen, yatılı madde kötüye kullanımı tedavi programındaki 123 erişkin eroin bağımlısı hasta ve aynı klinikten alkol bağımlılığı olan ve madde kötüye kullanımı sorunu bildirmeyen 35 hasta dahil edildi.
Sonuçlar: DUDIT, Madde Kötüye Kullanımı Tarama Testi (DAST-10) ile kıyaslandığında yüksek konverjan geçerlilik (r=0.76) gösteren ve Cronbach’s alfa değeri 0.93 olan psikometrik olarak güvenilir bir madde kötüye kullanımı tarama ölçeği olarak bulunmuştur. Ek olarak tek bileşen toplam varyansın %58.65’ini açıklamıştır. Kesme noktası 10 ve üzeri olarak alındığında DUDIT duyarlılık ve özgüllük puanları sırasıyla 0.96 ve 0.94 olarak bulunmuştur. Ayrıca, DUDIT alkol kullanım bozukluğu olan hastaları madde kullanım bozukluğu olan hastalardan anlamlı düzeyde ayırd ettiği için iyi ayırıcı geçerlilik göstermiştir.
Değerlendirme: Bu bulgular DUDIT’in madde kullanım bozukluğu olan Türk hastalarda tek boyutlu yapıda ölçüm yapan geçerli ve güvenilir madde kötüye kullanımı tarama ölçeği olduğunu desteklemektedir. Ek klinik populasyonlarda ve cezaevi ortamlarındaki gibi yüksek riskli populasyonlarda daha ileri çalışmaların yapılması gerekmektedir.