Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

PSYCHOMETRIC ASSESSMENT OF ALOPECIA AREATA PATIENTS BEFORE AND AFTER DERMATOLOGICAL TREATMENT

1.

Department of Dermatology, Gülhane Medical Military Academy, Ankara

2.

Psychiatrist, Fatih University, Department of Psychology, Istanbul-Turkey

3.

Department of Psychiatry, GATA Haydarpasa Training Hospital, Istanbul-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2000; 10: 21-25
Read: 883 Downloads: 601 Published: 11 March 2021

Object: Alopecia Areata (AA) is reported to account for 2% of dermatology clinical visits with incidence figures ranging up to 3.5 %. The role of stressful life events in the appearance of AA is uncertain. Besides reports associating anxiety and affective disorders with the onset of AA, there has also been studies which did not confirm such an association. There have been reports documenting the efficacy of antidepressants in AA. We wanted to see whether dermatological treatment and recovery in AA patients induces any change in psychometric variables. We wanted to test whether the well-being of patients after dermatological treatment has any association to psychic factors.

Method: Eighteen patients were recruited in the study and they were assessed with Beck Depression and Hopelessness Scales, State-Trait Anxiety Inventory, Toronto Alexithymia Scale and Brief Symptom Inventory. Patients were given steroid therapy with 3 week intervals and they all responded favorably to treatment. Three months after initial assessment patients were reassessed with the same psychometric scales.

Results: No statistically significant change was found.

Conclussions: Despite the limitations of the study, this result may be interpreted as the independence of dermatological recovery from psychological factors. A placebo-controlled study is necessitated to further validate the results of this study.


Alopesi Areata'lı hastalarda dermatolojik tedavi öncesi ve sonrası psikometrik değerlendirme

Amaç: Alopesi Areata'ı (AA) hastalar dermatoloji kliniğine baş vuruları genellikle %2'sini oluştururlarsa da bazen bu rakam %3.5'a kadar tırmanabilir. Stres verici yaşam olayların AA oluşumundaki rol belirsizdir. Anksiyete ve Duygulanım Bozuklukları 'nı bu rahatsızlığın başlangıcıyla ilişkilendiren çalışmalar olduğu gibi bu ilişkiyi yadsıyan aşamalar da vardı. AA'da antidepresanların yararı olduğunu bildiren aşamalar vardı. Bu çalışmada biz dermatolojik tedavi ve iyileşmenin psikolojik değişkenlerde bir değişiklik yaratıp yaratmadığını girmek istedik. Hastaları cildiye tedavisi sonrasındaki iyiliklerinin psişik etkenlerle ilgisini araştırmayı amaçladık.

Yöntem: Çalışmaya 18 hasta alındı ve Beck Depresyon ve Umutsuzluk ölçekleri, Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri,Kısa Semptom Envanteri ve Toronto Aleksitimi ölçeği ile tedavi öncesi ve tedavi başlangıcından üç ay sonra değerlendirildiler. Hastalara her hafta arayla steroid tedavisi uygulandı ve hepsi tedaviye olumlu cevap verdi.

Bulgular: Tedavi öncesi ve sonrası psikiyatrik ölçümler arasında istatistik olarak anlaml bir fark bulunmadı.

Tartışma: Çalışmanın sınırlamalarına rağmen bu sonu , AA hastalarıda dermatolojik iyileşmenin psişik etkenlerden bağımısız olduğunu düşündürebilir. Bu sonuçların geçerliliği ancak plasebo kontroll bir aşamayla sağlanabilecektir.
 

Files
EISSN 2475-0581