Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
Original Papers

Plasma nesfatin-1 level may be associated with disease severity in patients with panic disorder

1.

Dicle University School of Medicine, Department of Psychiatry, Diyarbakır-Turkey

2.

Mustafa Kemal University School of Medicine, Department of Psychiatry, Hatay - Turkey

3.

Mustafa Kemal University Faculty of Medicine, Department of Biochemistry, Antakya-Turkey

4.

Mustafa Kemal University Faculty of Medicine, Department of Pharmacology, Antakya-Turkey

5.

Mustafa Kemal University Faculty of Medicine, Department of Biochemistry, Antakya-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2010; 20: 288-292
Read: 713 Downloads: 484 Published: 01 March 2021

Objective: We have compared the plasma levels of the recently discovered peptide hormone nesfatin-1 between patients with panic disorder (PD) and healthy control subjects.

Method: The subjects in the patient group were selected from the patients who presented to the psychiatry outpatient clinic of a university hospital and were diagnosed with PD. Healthy subjects similar to the patient group in terms of age, gender, weight, and BMI constituted the control group in this study. The Panic-Agoraphobia Scale (PAS) was applied to all subjects in both groups. Blood samples were collected to measure plasma nesfatin-1 level by using ELISA method.

Results: Mean plasma nesfatin-1 level (4.66 ± 2.39 ng/ml in patient group, 2.13 ± 1.52 ng/ml in control group) was higher in patients with PD than in the control group (p<0.001). A positive correlation between PAS scores and plasma nesfatin-1 levels was found in the patients with PD.

Conclusion: There may be a relationship between disease severity and plasma nesfatin-1 levels in panic disorder patients. Future studies investigating this relationship are needed.


Plazma nesfatin-1 düzeyi panik bozukluğu olan hastalarda hastalık şiddeti ile ilişkili olabilir

Amaç: Panik bozukluk (PB) hastaları ve sağlıklı kontrol grubunda son yıllarda keşfedilmiş peptid bir hormon olan nesfatin-1’in plazma düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık.

Metod: Hasta grubundaki bireyler bir üniversite hastanesi psikiyatri polikliniğine başvuran ve PB tanısı konulan hastalar arasından seçildi. Yaş, cinsiyet, ağırlık ve Vücut Kitle İndeksi (VKİ) açısından benzer özellikleri olan sağlıklı bireyler ise çalışmanın kontrol grubunu oluşturdu. Her iki gruptaki tüm hastalara Panik Agorafobi Ölçeği (PAÖ) uygulandı. Plazma nesfatin-1 düzeylerini belirlemek için tüm katılımcılardan kan alındı ve analizler ELISA yöntemiyle incelendi.

Bulgular: PB hastalarının ortalama plazma nesfatin-1 düzeyi kontrol grubundaki bireylerinkinden daha yüksek bulundu (hasta grubunda 4.66 ± 2.39 ng/ml ve kontrol grubunda 2.13 ± 1.52 ng/ml). Panik bozukluğu olan hastalarda plasma nesfatin-1 düzeyleri ile PAÖ puanları arasında pozitif bir korelasyon olduğu tespit edildi.

Sonuç: Panik bozukluğu olan hastalarda anksiyete ve plazma nesfatin-1 düzeyleri arasında bir ilişki olabilir. Bu ilişkiyi araştıracak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Files
EISSN 2475-0581