Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

Obsessive-compulsive symptoms in inpatients with schizophrenia: a preliminary study

1.

4. Psikiyatri Servisi, Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2007; 17: 124-129
Read: 669 Downloads: 458 Published: 05 March 2021

Objective: Obsessive compulsive symptoms have been observed in a substantial proportion of patients diagnosed with schizophrenia. The goals of the preliminary study were to determine the frequency of obsessive compulsive symptoms among inpatients diagnosed with schizophrenia. Additionally, we aimed to compare sociodemographic characteristics and course of illness in the patients with and without obsessive compulsive symptoms.

Method: The study group was selected from a psychotic disorders department in Bakirkoy State Research and Training Hospital for Psychiatry, Neurology, Neurosurgery (Istanbul, Turkey). All consecutively admitted patients who were hospitalized from September 2005 to October 2005 for acute psychotic symptoms and met DSM-IV criteria for schizophrenia were included. Fifty male patients were evaluated by using Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale. Inpatients having schizophrenia with and without obsessive compulsive symptoms were compared with respect to demographic and clinical characteristics.

Results: Sixteen percent of the inpatients diagnosed with schizophrenia presented significant obsessive compulsive symptoms. Inpatients having schizophrenia with and without obsessive compulsive symptoms did not differ in age, level of education, duration of schizophrenia and number of hospitalizations. Inpatients who have schizophrenia with obsessive compulsive symptoms had significantly earlier disease onset and were less often married. All patients with obsessive compulsive symptoms had Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale scores greater than 16, a standard criterion for obsessive-compulsive disorder studies. The mean YaleBrown Obsessive-Compulsive Scale score for the eight patients was 22.7. The obsessive compulsive symptoms included aggression, contamination and sexual obsessions as well as cleaning compulsions and repetitive rituals.

Conclusion: Depending on the earlier disease onset and decreased marriage frequency, prognosis for inpatients who have schizophrenia with obsessive compulsive symptoms must be expected poorer compared to those without such symptoms. However, this opinion should be proved with longitudinal studies.


Hastanede yatan şizofreni hastalarında obsessif kompulsif belirtiler: Bir ön çalışma

Amaç: Obsesif kompulsif belirtiler, şizofreni tanısı almış hastaların önemli bir bölümünde görülmüştür. Bu ön çalışmanın amacı, şizofreni tanısı almış yatan hastalarda obsesif kompulsif belirtilerin sıklığını saptamaktır. Bunun yanısıra, obsesif kompulsif belirtileri olan ve olmayan hastalarda, hastalığın seyri ve sosyodemografik özellikleri karşılaştırmayı amaçladık.

Yöntem: Çalışma grubu Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki bir Psikotik Bozukluklar servisinden alındı. Tümü 2005 yılı Eylül ayından Ekim ayına kadar psikotik bulguları için hastaneye yatan ve DSM-IV şizofreni ölçütlerini karşılayan ve ardışık kabul edilen hastalardı. Elli erkek hasta Yale- Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Obsesif kompulsif belirtileri olan ve olmayan şizofreni tanısı almış hastalar demografik değişkenler ve klinik özellikler açısından karşılaştırıldı.

Bulgular: fiizofreni tanısı almış hastaların %16’sı belirgin obsesif kompulsif belirtiler gösterdi. Obsesif kompulsif belirtileri olan ve olmayan şizofreni tanısı almış hastalar yaş, eğitim, hastalık süresi veya hastanede yatış sayısı açısından farklı değildi. Obsesif kompulsif belirtileri olan şizofreni tanısı almış hastalarda hastalığın başlangıcı belirgin olarak daha erkendi ve daha az sıklıkta evliydiler. Tüm obsesif kompulsif belirtileri olan hastaların Yale-Brown ölçeği Obsesif Kompulsif toplam puanları obsesif kompulsif bozukluk çalışmalarında standart kabul edilen 16’nın üzerindeydi. Ortalama Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği toplam puanı 8 hasta için 22.7 idi. Obsesif kompulsif belirtiler, saldırganlık, kirlenme ve cinsel obsesyonlar ile temizleme kompulsiyonları ve tekrarlayıcı törensel davranışları içermekteydi.

Sonuç: Rahatsızlıklarının daha erken başlaması ve daha az sıklıkta evlilikleri nedeniyle obsesif kompulsif belirtileri olan şizofreni tanısı almış hastalarda prognozun, bu belirtileri olmayanlara göre daha kötü olacağı beklenmelidir. Bununla birlikte bu görüş uzunlamasına çalışmalarla kanıtlanmalıdır.

Files
EISSN 2475-0581