Objective: Changes in NO synthesis have been shown in studies regarding NO function in mood disorders, schizophrenia, autism, obsessive compulsive disorder and Alzheimer’s disease. The aim of this study was to compare plasma NO and simultaneous plasma ADMA levels of bipolar patients in acute mania with healthy controls.
Methods: A group of 30 patients experiencing a manic episode and diagnosed as having bipolar disorder according to the DSM-IV TR criteria were included in the study. The healthy control group consisted of the same number of age and sex-matched individuals with a similar smoking status. The SCID-I, Hamilton Depression Scale, Young Mania Scale, and Montgomery Asberg Assessment Scale were used to evaluate clinical condition and to exclude any concurrent mental disorders in both groups. Two tubes of blood were collected from all participants to examine plasma NO and ADMA levels.
Results: Plasma NO levels of patients were found to be significantly lower, whereas the ADMA levels were significantly higher than the control group.
Conclusions: The results of this study can contribute to a better understanding of the role of inflammatory processes in acute mania in relation to NO and ADMA, which are suspected to be involved in the pathogenesis of various neuropsychiatric disorders.
Akut mani nöbetinde nitrik oksit ve asimetrik dimetilarjinin düzeyleri
Amaç: İki uçlu duygudurum bozukluklarının (İDB) biyokimyasal boyutu üzerine olan çalışmalar yakın zamanda artış göstermiştir. Nitrik oksitin (NO) ve NO’nun sistem içi baskılayıcısı olan asimetrik dimetil arginin (ADMA)’nin işlevi, duygudurum bozuklukları, şizofreni, otizm, obsesif kompulsif bozukluk ve Alzheimer hastalığında incelenmiş ve anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Bu çalışmada, İDB duygudurum bozukluğu hastalarının akut mani dönemlerinde, plazma NO ve eş zamanlı plazma ADMA seviyelerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmaya DSM-IV-TR’ye göre İDB-I mani nöbeti tanısı konulan 30 hasta alınmıştır. Sağlıklı kontrol grubu olarak hasta grubu ile yaş, cinsiyet, sigara kullanımı açısından eşleştirilmiş aynı sayıda kişi alınmıştır. Hasta grubuna tanı koymak, hasta ve çalışma gruplarında ilave ruhsal bozuklukları dışlamak için, SCID-I, hastalık şiddetini değerlendirmek için Hamilton Depresyon Ölçeği, Young Mani Ölçeği, Montgomery Asberg Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma ve kontrol grubundan, plazma NO seviyesi ve eş zamanlı ADMA seviyesi tayini için, 2 tüp plazma örneği alınmıştır.
Sonuçlar: Hasta ve kontrol gruplarının plazma NO ve ADMA seviyeleri karşılaştırıldığında, hasta grubunda kontrol grubuna göre plazma NO seviyelerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük, ADMA seviyelerinin ise istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur.
Tartışma: Çalışmamız, İDB-I etiyopatogenezinde, NO’nun ve ADMA’nın işlevi ve karmaşık nörotransmitter sistemleri arasındaki ilişkiyi anlamaya katkıda bulunabilir.