Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

NEGATIVE AND POSITIVE SYMPTOMS: IN RELATION TO REGIONAL CEREBRAL BLOOD FLOW IN DRUG-FREE SCHIZOPHRENIC PATIENTS

1.

Department of Psychiotry and Erciyes University School of Medicine

2.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp AD, Kayseri-Türkiye

3.

Department of Nuclear Medicine Erciyes University School of Medicine

4.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Kayseri -Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2000; 10: 57-63
Read: 836 Downloads: 557 Published: 11 March 2021

Objective: Although most of the functional neuroimaging studies in schizophrenic patients have supported the hypothesis of frontal hypoperfusion, there are some studies which indicates that the perfusion of some other cortical regions are also affected. In this study, we aimed to investigate whether negative and positive symptoms of schizophrenia were related to abnormal blood perfusion in different cerebral areas.

Method: Twenty drug-free patients (14 male, 6 female) who fully met DSM-IV criteria for schizophrenia and 17 age and sex matched healthy volunteers (12 male, 5 female) were included in the study. Symptoms of the patients were assessed by PANSS (Positive and Negative Symptom Scale) and regional CBF images were obtained by SPECT using 99mTc-HMPAO as a radiophar maceutical.

Results: We found frontal and temporal hypoperfusion in schizophrenic patients compared to the controls. As assessed with PANSS, ideas of grandiosity were correlated positively with the left temporal and parietal cortical perfusion values, and suspiciousness/persecution ideas were correlated negatively with all frontal and right temporoparietal rCBF values. There were negative correlation between emotional withdrawal scores and bilateral temporal rCBF values. We did not find any relation between reduced frontal perfusion and negative symptoms.

Conclusion: Our results support the hypothesis that brain perfusion is reduced in frontal and temporal regions of schizophrenic patients. Furthermore, different positive and negative symptoms seem to originate from different brain areas, such as frontal, temporal and parietal regions.


İlaçsız şizofreni hastalarında negatif ve pozitif belirtilerin bölgesel beyin kan akımı ile ilişkisi

Amaç: şizofreni hastalarında yapılan fonksiyonel beyin görüntüleme çalışmalarının çoğu frontal hipoperfüzyon hipotezini desteklemekle birlikte, diğer kortikal bölgelerin perfüzyonunda değişiklikler olduğunu bildiren çalışmalar da vardır. Bu çalışmada şizofreninin negatif ve pozitif belirtilerinin farklı beyin bölgelerindeki kan akımı anormallikleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmaya DSM-IV şizofreni tanı kriterlerini karşılayan 20 hasta (14 erkek, 6 kadın) ve yaş ve cinsiyet bakımından karşılaştırılmış 17 sağlıklı denek (12 erkek, 5 kadın) dahil edildi. Hastaların semptomları PANSS (Pozitif ve Negatif Semptom Skalası) ile değerlendirildi ve Tc99m-HMPAO kullanılarak SPECT çekimleri yapıldı.

Bulgular: şizofreni hastalarının kontrollere göre frontal ve temporal hipoperfüzyon gösterdikleri bulundu. PANSS ile değerlendirildiğinde, büyüklük fikirleri ile sol temporal ve parietal bölge kan akımı değerleri arasında pozitif bir ilişki, şüphecilik-kötülük görme skorları ile tüm frontal bölgeler ve sağ temporoparietal bölge kan akımı değerleri arasında negatif bir ilişki olduğu gözlendi. Emosyonel çekilme semptomu ile bilateral temporal kan akımı değerleri arasında negatif bir ilişki vardı. Negatif semptomlarla frontal kan akımı arasında herhangi bir ilişki tespit edilemedi.

Tartışma: Çalışmanın sonuçları şizofreni hastalarında frontal ve temporal bölgelerdeki kan akımının azalmış olduğu hipotezini desteklemektedir. Ayrıca farklı pozitif ve negatif semptomlar beynin farklı bölgelerindeki anormalliklerle ilişkili gibi görünmektedir.

Files
EISSN 2475-0581