Objective: Converging lines of evidence suggest that serotonergic dysfunction underlies migraine headache. Obsessive-compulsive disorder (OCD) is also associated with serotonergic dysfunction. If migraine headache and OCD are serotonergic disorders, then it is reasonable to assume that migraine headache sufferers will demonstrate a higher incidence of OCD symptoms relative to nonmigraine controls.
Method: To test this hypothesis, we administered measures of OCD symptoms and general psychopathology to university students who met criteria for migraine headache and non-migraine student controls.
Results: We found that migraine headache was associated with elevated scores on measures of obsessive-compulsive (OC) and depressive symptoms. Migraine headache was not associated with social and generalized anxiety, or harm avoidance. Moreover, students with migraine did not demonstrate significantly higher rates of Axis I or Axis II disorders.
Conclusions: Serotonergic dysfunction may underlie the observed association between migraine headache, depressive symptoms, and obsessive-compulsive phenomena.
Bir öğrenci örnekleminde migren başağrısı ve obsessifkompulsif semptomlar
Amaç: Literatürdeki pek çok bulgu, serotonerjik işlev bozukluğunun migrene bağlı başağrısının altında yatan neden olduğunu ileri sürmektedir. Ayrıca obsesif-kompulsif bozukluk da (OKB), serotonerjik işlev bozukluğu ile ilişkilidir. Eğer migren başağrısı ve OKB serotonerjik bozuklukla ilişkili ise, migrene bağlı başağrısı çekenlerin migreni olmayan kontrollere göre, daha yüksek bir sıklıkta OKB semptomları gösterecekleri varsayılabilir. Yöntem: Bu hipotezi test etmek için, migren başağrısı kriterlerini karşı layan üniversite öğrencileri ile migreni olmayan kontrol öğrencilerine, genel psikopatoloji ve OKB semptomlarının ölçüldüğü testler uygulanmıştır.
Bulgular: Migren başağrısının, obsessif-kompulsif ve depresif semptomlardaki artışla ilişkili olduğu bulunmuştur. Migren başağrısı, sosyal ve yaygın anksiyete veya zarardan kaçınma ile bağlantılı çıkmamı ştır. Ayrıca, migreni olan öğrencilerinin Eksen-I veya Eksen-II’de tanı alma oranlarının anlamlı olarak yüksek olmadığı görülmüştür.
Sonuç: Serotonerjik aktivitedeki değişiklikler, migren başağrısı, depresif semptomlar ve obsesif-kompulsif drurumlar arasında gözlenen ilişkiyi açıklayan neden olabilir.