Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

LOW CHOLESTEROL LEVEL IN PATIENTS WITH ANTISOCIAL PERSONALITY DISORDER: THE ASSOCIATION WITH HOMICIDAL BEHAVIOR

1.

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Servisi, Kadıköy, 81327 İstanbul-Turkey

2.

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Servisi, Kadıköy, İstanbul-Türkiye

3.

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Servisi, Kadıköy, 81327 İstanbul-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 1999; 9: 185-188
Read: 654 Downloads: 466 Published: 15 March 2021

Object: In the present study, we sought to determine whether an association exists between low cholesterol level and homicidal behavior.

Method: The subjects of the study were antisocial personality disorder patients with (N=17) and without (N=13) homicidal behavior and 40 normal control subjects. When we compared serum lipid levels in patients with homicidal act, in patients without homicidal act, and in control subjects, we found that the mean serum triglyceride level of homicidal patients were lower than nonhomicidal patients and control subjects.

Results: There is a relationship between lipid metabolism and cerebral serotonin in aggressive and homicidal behavior.

Conclusions: It may be suggested that brain serotonin has an important and key role in the association between low cholesterol levels and violent behavior.


Antisosyal kişilik bozukluklu hastalarda düşük kolesterol düzeyinin homisidal davranışla birlikteliği

Amaç: Bu çalışmada düşük kolestrol seviyesi ile homosid davranışı arasında bir bağlantı olup olmadığını belirlemeyi amaçladık.

Yöntem: Çalışmaya denek olarak 17'si (N:17) homosidal davranış gösteren, 13'ü (N:13) göstermeyen 40 kişilik hasta grubuyla; 40 kişilik normal kontrol grubu alındı. Homisidal davranışta bulunan hastaların serum lipid seviyelerini, homisidal davranışta bulunmayanlar ve kontrol grubuyla karşılaştırdı.

Bulgular: Homisidal davranışta bulunan hastaların serum trigiliserit seviyeleri, hemmosidal davranışta bulunmayanlar ve kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu.

Tartışma: Homisidal davranış ve saldırganlık ile beyin serotonini ve lipid metabolizması arasında bir bağlantı vardır. Beyin serotoninin, düşük kolestrol seviyesi ile şiddet içeren davranışlar arasındaki bağlantıda önemli ve anahtar konumda olduğu ileri sürülebilir.
 

Files
EISSN 2475-0581