Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

LITHIUM-INDUCED ALTERATIONS IN PARATHORMONE FUNCTION IN PATIENTS WITH BIPOLAR DISORDER

1.

Department of Psychiotry and Erciyes University School of Medicine

2.

Department of Nuclear Medicine Erciyes University School of Medicine

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2001; 11: 96-100
Read: 627 Downloads: 431 Published: 10 March 2021

Objective: Lithium carbonate may affect calcium metabolism and alter parathyroid physiology. The purpose of this study was to test the hypothesis that long-term lithium treatment can induce alterations in serum total calcium and biologically active (intact) parathormone (PTH) levels in euthymic bipolar patients.

Method: Serum total calcium levels were measured with standard autoanalyzer techniques, and intact PTH (iPTH) levels were assessed by RIA in 10 lithium-naive (mean age±SD: 34.50±4.85) and 15 long-term lithium treated (mean age±SD: 34.46±10.16) bipolar patients. -,143+Results: Both serum total calcium and iPTH levels were found significantly higher in the lithium treated group compared to lithium-naïve group and there was a positive correlation between these two biochemical variables.

Conclusion: These data demonstrate that long-term lithium treatment may alter serum calcium and PTH activity.


Bipolar bozukluğu olan hastalarda lityumun yol açtığı parathormon fonksiyon değişiklikleri

Amaç: Lityum karbonat kalsiyum metabolizmasını ve paratiroid fizyolojisini etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı ötimik bipolar hastalarda uzun süreli lityum tedavisinin serum total kalsiyum ve biyolojik olarak aktif (intakt) parathormon (PTH) düzeylerini değiştirebileceği hipotezini araştırmaktı.

Yöntem: Bu amaça, 10 hiç lityum kullanmamış (yaş ortalaması SS: 34.50?4.85) ve 15 uzun süredir lityum kullanmakta olan (yaş ortalamas?SS: 34.46?10.16) bipolar hastanı serum total kalsiyum ve intakt parathormon (iPTH) düzeyleri sırasıyla standart otoanalizer ve RIA teknikleri ile ölçüldü.

Bulgular: Uzun süreli lityum tedavisi almakta olan hastalarda lityum kullanmamış hastalara göre serum total kalsiyum ve iPTH değerlerinin her ikisinin de birbiriyle ilişkili olarak yüksek olduğu bulundu.

Sonuç: Bu bulgular uzun süreli lityum tedavisinin, serum kalsiyum PTH fonksiyonların değiştirebileceğini ortaya koymaktadır.

Files
EISSN 2475-0581