Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

FREE RADICALS IN SCHIZOPHRENIA

1.

Vakıf Gureba Eğitim Hastanesi Psikiyatrisi Kliniği

2.

Nöroloji Profesörü, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi DETAM Sinirbilim Bölümü Başkanı, Aksaray-İstanbul

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2000; 10: 90-96
Read: 838 Downloads: 541 Published: 11 March 2021

Objective: The role of free radicals in schizophrenia has been an issue of concern in recent years. In this study we aimed to investigate the importance of the free radicals and the non-enzymatic antioxidant defense systems in schizophrenic patients compared to healthy controls.

Method: In seventy-one patients diagnosed as schizophrenia by DSM-IV criteria, serum MDA and Hemoglobin GSH levels were measured and compared to fiftyfour healthy control subjects. Chouinard EPS scale was given to patients in order to rule out neuroleptic side effects. Smokers and non-smokers, alcohol consumers and non-consumers and those patients using typical neuroleptics and atypical neuroleptics were compared to each other on the basis of MDA and Hb GSH levels.

Results: There was no significant difference between the two groups when MDA levels were compared. In the schizophrenic group, hemoglobin GSH levels was found significantly lower than the healthy controls. No significant difference was observed in MDA and Hb GSH levels between smokers and non-smokers, alcohol consumers and non-consumers and those patients using typical neuroleptics and atypical neuroleptics.

Conclusions: These findings point towards an insufficiency in non-enzymatic antioxidant defense system such as GSH in schizophrenic patients compared to healthy controls. This suggests that the schizophrenic patients are relatively more vulnerable to neurotoxic free radicals and to the risk that emanates from the damaging effects of these compounds.


Şizofrenide serbest radikaller

Amaç: şizofrenide serbest radikallerin rolü son yıllarda üzerinde durulan araştırma konularından biridir. Bu çalışmamızda serbest radikallerin ve non-enzimatik antioksidan savunma sistemlerinin şizofrenik bozukluktaki önemlerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: DSM-IV tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı konan 71 hastanın serum MDA (malondialdehit) ve Hemoglobin GSH (indirgenmişglutatyon) düzeyleri, 54 sağlıklı kontrolle karşılaştırılmıştır. Hastalar nöroleptik ilaç yan etkilerini değerlendirmek amacıyla Chouinard EPS ölçeğiyle değerlendirilmişlerdir. Ayrıca sigara içen ve içmeyen denekler, alkol kullanım öyküsü olan ve olmayan denekler, tipik ve atipik nöroleptik ilaç kullananan hastalar aynı değişkenler açısından karşılaştırılmıştır.

Bulgular: Her iki grubun MDA düzeyleri açısından bir farklılık saptanmadı. şizofren grubun hemoglobin GSH (Glutation) düzeyleri sağlıklı kontrollere göre daha düşük bulundu. Sigara ve alkol kullanımı olan deneklerle olmayanlar arasında MDA ve GSH düzeyleri açısından bir fark bulunmadı. Tipik ve atipik nöroleptik kullanan hastalar arasında da her iki değişken açısından anlamlı bir fark görülmedi.

Tartışma: Bu durum şizofren hastalarda glutatyon gibi nonenzimatik antioksidan savunma sistemlerinin yetersizliğini işaret etmektedir. Bu da, şizofrenlerin nörotoksik serbest radikallere karşı nispeten daha savunmasız olduğunu ve bu maddelerin oluşturduğu hasara daha fazla maruz kaldığını gösterme

Files
EISSN 2475-0581