Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

Electroencephalography findings in patients with obsessive compulsive disorder

1.

Uzm. Dr. Diyarbakır Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği, Diyarbakır - Turkey

2.

Dr. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Diyarbakır - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2004; 14: 61-67
Read: 762 Downloads: 440 Published: 08 March 2021

Aim: The role of functional brain pathology in the etiology of obsessive compulsive disorder (OCD) is often determined by proton emission tomography (PET), single photon emission computerized tomography (SPECT) and electroencephalography (EEG). EEG has important advantages including non-invasiveness, feasibility and cost effectiveness. The aim of this study was to compare EEG findings of OCD group with normal healthy controls and investigate the effects of some clinical and demographic factors in the OCD group on EEG findings.

Methods: In this prospective study, 46 patients were diagnosed as OCD according to DSM-IV criteria in a psychiatry clinic between July 2003 and December 2003 were compared with forty-six normal healthy control who did not have any neurological or psychiatric disorders. Standard EEG recording was recorded only in the resting period without using any activation methods.

Results: There was no significant difference between the patients and control group regarding sex and age (p>0.05). EEG abnormalities were found in 52.2% of OCD group and 13% of the control group (p<0.01). When all beta-waves were excluded, EEG abnormalities were found in 30.5% of OCD patients and 2.17% of the control group (p<0.01). The most common abnormal EEG findings found in the OCD group were slow, spike and sharp wave activities. These EEG findings were most commonly localized to left frontal and temporal lobe.

Conclusion: The occurrence of EEG abnormality in one-third of OCD patients suggests the importance of functional brain anatomy in determining the etiology of OCD. Further detailed functional and electroencalpholographic studies are required for the evaluation of frontal and temporal lobe in OCD patients as most EEG abnormalities were located in those lobes.


Obsesif Kompulsif Bozuklukta Elektroensefalografi Bulguları

Amaç: Obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) etiyolojisinde işlevsel beyin patolojisinin rolü, genellikle pozitron emisyon tomografisi (PET), bilgisayarlı tek foton emisyon tomografisi (SPECT) ve elektroensefalografi (EEG) ile tespit edilir. EEG’nin non-invaziv oluşu, kolay uygulanabilirliği ve ucuz olması önemli üstünlükleridir. Bu çalışmada OKB tanısı alan hasta grubu ile normal sağlıklı kontrol grubunun EEG bulgularının karşılaştırılması ve bu sonuca etkisi olabilecek çeşitli sosyodemografik ve klinik faktörlerin saptanması amaçlanmıştır.

Yöntem: Bu prospektif çalışmada, Temmuz-Aralık 2003 tarihleri arası nda psikiyatri polikliniğine başvuran ve DSM-IV ölçütlerine göre OKB tanısı alan 46 olgu değerlendirilmiş ve elde edilen EEG bulguları nörolojik ve psikiyatrik bir bozukluğu olmayan 46 sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Tüm olgularda, aktivasyon yapılmadan, sadece istirahat halinde elde edilen standart EEG kayıtları değerlendirilmiştir.

Bulgular: OKB grubunda EEG anormalliği sıklığı %52.2, kontrol grubunda %13 idi (p<0.01). Tüm beta dalgaları dışlandığında OKB tanılı grupta EEG anormalliği oranı %30.5, kontrol grubunda ise %2.17 idi (p<0.01). OKB tanılı deneklerde en sık görülen EEG anormalliği, yavaş dalga, diken ve keskin dalga aktiviteleriydi. Bu EEG anormallikleri çoğunlukla sol frontal ve temporal loplarda lokalizeydi.

Sonuç: OKB tanılı olguların yaklaşık üçte birinde EEG anormalliğinin görülmesi, bu hastalarda beyindeki işlevsel anatominin etiyolojinin saptanmasında önemli rol üstlenebileceğini işaret etmektedir. Lokalizasyonun daha çok frontal ve temporal loplarda olması bu bölgelere ait detaylı çalışmaların yapılması gerektiğini düşündürmektedir. Ayrıca, OKB’daki EEG anormalliklerini etkileyen faktörlerin daha iyi anlaşılması için de ayrıntılı yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.

Files
EISSN 2475-0581