Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

EFFICACY AND SAFETY OF VENLAFAXINE IN MAJOR DEPRESSION; EFFECTS ON HOPELESSNESS, SUICIDE IDEATION AND ANXIETY: AN OPEN LABEL STUDY

1.

Ankara Numune Hastanesi Psikiyatri Kliniği

2.

19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AnaBilim Dalı, Samsun

3.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Samsun - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 1999; 9: 197-202
Read: 966 Downloads: 608 Published: 15 March 2021

Object:The aim of this 6 week open-label study in outpatients with major depression was to evaluate the efficacy and safety of venlafaxine, a serotonine and NA reuptake inhibitor, and also to investigate the effect on hopelessness and suicide ideation.

Method: The 33 patients who are diagnosed as major depression by using structured Clinical Interview for DSM-III-R, and who had given the written informed consent and had Hamilton Rating Scale for Depression score >16 were included in the study. Patients recieved venlafaxine 75-300 mg/day. Severity and treatment response evaluated using rating scales (Hamilton Depression Scale and Hamilton Anxiety Scale) and Clinical Global Impression and Clinical Global Improvement administered at baseline and every two weeksd after the first week, in this 6 weeks study. Side effects were also recorded at every evaluation. Severity of hopelessness and suicidality were also evaluatied by using rating scales (Beck Hopelessness Scale and Suicidal Ideation Scale) at the begining and at the end of the study.

Results: The positive response was defined as end HAM-D-17< 50% of pretreatment score, reduction of %6.7, %36.7, %80 and 93.3% of the patients had HAM-D-17 <50% of pretreatment score at we 1,2,4 and 6 respectively. 3 of the patients drop-out because of the side effects. Nausea and vomitting , and headache were more common in the beginning of the study. Hopelessness, anxiety and suicidal ideation scores were also decreased dramatically at the end of trial.

Conclusions: Venlafaxine is effective in major depression and also produce marked decrease in anxiety, hopelessness suicide ideation of depressed patients.


Venlafaksin'in majör depresyonda etkinlik ve emniyeti; ümitsizlik, intihar düşüncesi ve anksiyete üzerine etkisi: Bir açık çalışma

Amaç: Bu açık çalışmanın amacı serotonin noradrenalin geri alım inhibitörü olan venlafaksinin major depresyondaki etkinlik ve emniyetini belirlemek, depresyona eşlik eden ümitsizlik, anksiyete ve intihar düşünceleri üzerine olan etkisini araştırmaktı.

Yöntem: Yapılandırılmış DSM-III-R tanı ölçütlerine göre major depresyon tanısı alan ve Hamilton Depresyon Ölçeği'ne (HAM-D) göre 16 ve üzerinde puan alan, gönüllü onayı alınan çalışmaya katılım ölçütlerini karşılayan 33 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalara 75-300 mgĞgün arasında değişen dozlarda venlafaksin verildi. Hastalara tedavi öncesi ve sonrasında klinik olarak kan, biyokimyasal parametreler, kan basıncı, nabız sayısı, vücut ağırlığı ve sistemik muayene yönünden değerlendirildi. Altı haftalık bu çalışmada hastalığın şiddeti ve tedaviye yanıt başlangıçta ve 1. haftadan sonra her 2 haftada bir uygulanan HAM-D, Hamilton Anksiyete Ölçeği, Klinik Global İzlenim ve İyileşme Ölçekleri ile değerlendirildi. Ümitsizlik ve intihar düşüncesi ise Beck Ümitsizlik Ölçeği ve İntihar Düşüncesi Ölçeği ile çalışmanın başlangıcı ve sonunda değerlendirildi. Her görüşmede yan etkiler de kaydedildi.

Bulgular: HAM-D başlangıç değerlerinden %50 azalma tedaviye yanıt ölçütü olarak kabul edildi. 1., 2., 4.ve 6. haftalarda sırasıyla %6.7, %36.7, %80 ve %93.3'ünün HDÖ başlangıç puanı ndan %50'den fazla düşüş saptandı. 3 hasta yan etki nedeniyle ilk 3 hafta içinde çalışmayı bıraktı. Bulantı-kusma ve başağrısı çalışmanın başlangıcında daha sıklıkla görüldü. Ayrıca çalışmanın sonunda anksiyete, ümitsizlik ve intihar düşüncesi puanlarında belirgin bir düşüş gözlendi.

Tartışma: Venlafaksin major depresyon tedavisinde etkili bir ilaçtır. Ayrıca deprese hastalarda anksiyete, ümitsizlik ve intihar düşüncesinin şiddetinde de belirgin bir azalma oluşturmaktadır.

Files
EISSN 2475-0581