Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

EFFECTS OF MODERATE EXERCISE ON MILD DEPRESSIVE MOOD, ANTIOXIDANTS AND LIPID PEROXIDATION

1.

Medical School of Inonu University, Malatya-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2000; 10: 194-200
Read: 774 Downloads: 547 Published: 11 March 2021

Objective: Regular exercise has been associated with the maintenance and improvement of physical health and well being. Physical activity causes lipid peroxidation. The purpose of this study was to assess how exercise affects mild depression and enzymatic antioxidant systems as well as lipid peroxidation.

Method: All of the students who volunteered for this study were chosen. Eight healthy and eight depressive female students volunteered to complete the General Health Questionnaire (GHQ), the Beck Depression Inventory (BDI), the Spielberg State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and the Hamilton Depression Rating Scale (HDRS). Psychiatric evaluation was done by a psychiatrist. Subjects of both groups participated in a three-day-per-week 20-25 min. aerobic exercise program for nine weeks. Before and after this nine weeks program, fasting blood samples were obtained and superoxide dismutase (SOD) from plasma and erythrocyte and catalase (CAT) from erythrocyte as antioxidant enzymes, and malondialdehyde (MDA) from plasma and erythrocyte as an index of lipid peroxidation were studied.

Results: Results indicated that depression and trait anxiety decreased significantly (p0.05) following exercise. MDA levels in both plasma and erythrocyte increased significantly in both groups (p0.05) following exercise.

Conclusions: In conclusion exercise programs may help psychiatric patients and it may be performed in clinics easily with other treatment programs. A broad based clinical study is needed to find which exercise program is going to be applied to the patients.


Orta derecede egzersizin hafif depresif duygudurum, antioksidanlar ve lipid peroksidayonu üzerine etkileri

Amaç: Düzenli egzersiz ile fiziksel ve ruhsal sağlık arasynda yakın bir ilişki vardır. Yapılan araştırmalar düzenli egzersizin bu olumlu etkilerinin yanında moleküler seviyede lipid peroksidasyonuna neden olduğu yönünde kanıtlar ortaya koymuştur. Bu çalışmanın amacı, egzersizin hafif depresyon, enzimatik antioksidan sistemler ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisini araştırmaktır.

Yöntem: Çalışmaya alınan gönüllü bireylerin tümü öğrenciler arasından seçildi. Sekiz sağlıklı ve sekiz depresif gönüllü bayan öğrenci Genel Sağlık Anketi (GSA), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Spielberg Durumluk-Sürekli Kaygy Envanteri (SDSKE) ve Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) sonuçları, ve bu ölçeklerin uygulanmasını takiben bir psikiyatri uzmanı tarafından yapılan psikiyatrik görüşmeye göre belirlendi. Her iki grup öğrenciye haftada üç gün 20-25 dakika süren aerobik egzersiz programı dokuz hafta uygulandı. Dokuz haftalık program öncesi ve sonrası açlık kan örnekleri alındı. Plazma ve eritrositte süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi ve malondialdehid (MDA) düzeyi belirlendi. Ayrıca, eritrosit katalaz (CAT) aktiviteleri ölçüldü.

Bulgular: Depresyon ve sürekli anksiyetede egzersiz sonrası belirgin azalmanın olduğu (p<0.05) ancak durumluk anksiyetede değişme olmadığı (p>0.05) görüldü. Hem plazma hem de eritrositte MDA seviyeleri her iki grupta da belirgin şekilde artmış olarak bulundu (p<0.05). Ancak plazma ve eritrosit SOD ve CAT aktivitelerinde belirgin bir değişiklik gözlenmedi (p>0.05).

Tartışma: Egzersiz programlarının kolay uygulanabilir ve ucuz bir tedavi yöntemi olarak psikiyatride kullanılabileceği, fakat bu konuda daha kapsamlı çalışmalara gereksinim olduğu kanısına varılmıştır.

Files
EISSN 2475-0581